“За таван на цените в никакъв случай не говорим. Аз

...
“За таван на цените в никакъв случай не говорим. Аз
Коментари Харесай

Никола Стоянов пред Дарик: Има изкривявания на пазара, нужни са мерки

“За таван на цените никога не приказваме. Аз персонално и като министър на стопанската система не поддържат такива административни и насилствени ограничения. Вярвам мощно в пазара и съм сигурен, че той е най-хубавото, което може да се случи на българските жители - да действа добре ”. Това изясни във форума за хрумвания на Дарик “Стълбището ” служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

“В случая са нужни ограничения, защото виждаме някои изкривявания ”, продължи той. Според него те още веднъж са подбудени от естествени неща за пазара - мощни стопански субекти в лицето на комерсиалните вериги,големи дистрибутори и дребни фрагментирани производители. Той изясни, че сдружаването на дребните производители в западна Европа води до равноценност при договарянията с веригите. Липсата на равнопоставеност води до изкривявания при цените на храните, добави Стоянов.

Министър Стоянов изясни, че предишни ограничения, довели до понижаване на цените на горивата, е трябвало да спомогнат за преодоляване на общата ценова рецесия на пазара. Това е дало резултат в някои браншове, само че при храните и бързооборотните артикули не е имало резултат, добави той. Министърът съобщи, че при опити за диалози с организациите е имало взаимни обвинявания, което не е довело до действителни решения на проблемите.

“Затова започнахме сериозен разбор и инспекции. Решихме, че най-важно за всеки един търговец и участник на пазара е неговият имидж и клиенти. Затова от една страна желаеме да осведомяваме клиентите, каква е действителната обстановка. Какви са цените на производителите, какви са цените на едро, какви са цените на дребно ”, съобщи той и добави “фокусът и по-голямата част от ресурса на Комисията за отбрана на потребителите е насочен към този проблем ”.

Стоянов изясни, че поради големияпазарен дял на огромните вериги се основава чувството, че те са най-големите извършители, само че не е тъкмо по този начин. Той добави, че с изключение на неприятните практики по скрити такси към доставчиците, има и доста положителни такива, в това число и търсене на български артикули, които особено да се популяризират като такива.

Според министър Стоянов ограниченията, които се взимат, ще дадат резултат и до лятото равнището на инфлацията ще разреши да се изисква конвергентен отчет за влизане в еврозоната. Той счита, че може да се направи реален опит за приемане на еврото от 1 юли 2024 година. Това съгласно него би донесло в допълнение утешение както на лихвите, по този начин и на пазарите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР