За таван на цените на стоките от малката кошница все

...
За таван на цените на стоките от малката кошница все
Коментари Харесай

Пеканов: За таван на цените на стоките не можем да говорим

За таван на цените на стоките от дребната кошница към момента не можем да приказваме . Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов . Той уточни, че към момента живеем в пазарна стопанска система, въпреки че „ пазарът не ни дава учредения, с цел да му имаме вяра “.

„ Не сме тръгнали да подхващаме внезапни и нападателни ограничения. Първите ни стъпки са меки – срещаме се с работодателските организации и комерсиалните вериги. Последните ще би трябвало да подхващат ограничения, тъй като не е обикновено в множеството страни в Европейски Съюз млякото да е 1 евро, а у нас – 3,60 “, съобщи вицепремиерът и добави: Това е още един аргумент в интерес на приемането на еврото. С влизането в еврозоната ще имаме по-голяма бистрота на цените.

Той се надява на партньорство с огромните търговски вериги, само че ще забележим това през идващите седмици. Коментирайки опциите на страната да се намеси, в случай че това партньорство не се случи, Пеканов съобщи: „ Ще усилим дейностите на регулаторите, част от пълномощията на страната са точно при тях. Държавата има принадлежности, в това число по линията на помощите, изключително енергийните, където бяхме доста великодушни “.

Според него диференцирането Данък добавена стойност не докара до понижаване на цените. Тази мярка е под въпрос, сподели той.

Пеканов акцентира, че в България високата инфлация се образува от храните и горивата.

„ Хората са обезпокоени от това, което се случва в магазините. Хората виждат практики, които не могат да бъдат обяснени.

Коментирайки приемането на единната европейска валута вицепремиерът сподели: „ С влизането в еврозоната ще си спестим една огромна част от разноските поради превалутирането на лв.. Ще имаме по-висок кредитен рейтинг, ще спестяваме 300 милиона евро, които можем да харчим както преценим. Еврото е спомагателен фактор за вложения. Ние желаеме да влезем в еврозоната, с цел да се повишават нашите приходи по-бързо. Коя страна влезнала в еврозоната е с намалял приход. Най-добрият образец са балтийските страни, където приходите не престават да се повишават “.

Пеканов съобщи, че информационната акция в поддръжката на еврото би трябвало да бъде по-активна, с цел да изясни плюсовете на жителите и да опровергае митовете и страховете към неговото приемане. По информационната стратегия са отделени 10 млн. през бюджета, тя още не е стартирала.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР