За страна в Европа с най-малка здравна вноска, с най-малък

...
За страна в Европа с най-малка здравна вноска, с най-малък
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Инфлацията вече изяде увеличените средства за здраве

За страна в Европа с най-малка здравна вноска, с минимален % от Брутният вътрешен продукт за здраве, с най-застаряващата нация и най-висока смъртност още от преди Коронавирус, средствата, които се отделят за здраве, са незадоволително. Това съобщи ръководителят на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR в коментар за спомагателните 604 млн. лева, които са отпуснати за медицински действия до края на годината.

По думите му тези, които се ощетяват сега, са медицинските експерти. „ Има 200 000 души дефицит на медицински личен състав в Европа. Ние работим с европейска инсталация, с европейски консумативи, всички медикаменти са с европейски цени и това, което се отделя от Брутният вътрешен продукт за здраве, е извънредно незадоволително, изключително на фона на тежката обстановка в България “, посочи доктор Георги Миндов.

Рамковият контракт урежда заплащанията, а бюджетът се образува в Министерски съвет и Министерството на финансите, добави той. „ На фона на галопиращата инфлация, която към този момент изяде парите, това е просто краткотрайно погасяване на пожари “, сподели доктор Миндов.

Той разяснява и мистериозният изострен хепатит при децата, открит в няколко страни в Европа.

„ В България към момента няма сходен случай. Доказването лабораторно към момента не може да се направи, тъй като нямаме изолиран извършител. Единственото, което се потвърждава при 50% от страните, е съществуването на аденовирус, а това е асоциацията със SARS-CoV-2 “, съобщи доктор Миндов.

По думите му това значи, че не се касае чисто патогенно за увреждане на черния дроб от някакъв вирус, а за автоимунна генеза. „ Тревожното е, че сред 5 и 10% се стига до цялостно чернодробно заличаване и налагане на трансплантация “, добави доктор Миндов.

„ Родителите би трябвало да наблюдават са признаците. Те могат да бъдат стомашно-чревни, пожълтяването на очите и езика, потъмняване на урината, изнемощялост. При съществуване на признаци предлагаме да се извърнат към здравните управляващи “, сподели още ръководителят на софийските общопрактикуващи лекари.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР