За сравнение в Румъния минималната пенсия е над 600 евро

...
За сравнение в Румъния минималната пенсия е над 600 евро
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Минималната пенсия на румънските пенсионери е 600 евро, а в България....

За съпоставяне в Румъния минималната пенсия е над 600 евро и е равна на минималната заплата. В България разликата сред двете е голяма. Според икономиста Мика Зайкова даже и без инфлация пенсионерите у нас са изгубили покупателната си дарба.

Според последните промени пенсиите би трябвало да се индексират по швейцарското предписание с 12% от 1 юли тази година.

Всеки трети получава пенсия под линията на беднотия от 504 лв. към 1 януари 2023 година, а изплащането на парите за възрастните е отсрочено. То ще стартира на 9 януари и ще завърши на 20.

Лиляна е счетоводител, взема решение да се пенсионира една година по-рано и по този начин пенсията ѝ става пожизнена. По този метод размерът ѝ е одобрен и няма да се въздейства от индексация. " 4,8% по-малко - на моята са пресметнали, че е към 37 лв. по-малко. Ще бъда ощетена до края на живота ми, защото няма да ми се възвърне, когато направя 62 години ", разяснява тя пред Bulgaria ON AIR.

Това са единствено част от измененията, които влизат в действие от 1 януари тази година. Увеличават се още възрастта и стажът, нужни за пенсиониране. Възрастта се покачва с 2 месеца за дамите и с 1 месец за мъжете. Бившият обществен министър Ивайло Калфин счита, че измененията не ощетяват хората.

" Тази година се усилва цената на спомагателните 5 години стаж, които могат да се купят, тъй като те са свързани с минималната работна заплата. Така нарастването ѝ ги покачва на към 15 лв. месечно ", означи той.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР