За спиране на износа на ток от България може да

...
За спиране на износа на ток от България може да
Коментари Харесай

Спирането на износа на ток ще има сериозни последици за България

За прекъсване на износа на ток от България може да се приказва, единствено в случай че сме съгласни да не сме в европейската общественост и да нямаме всички изгоди, които имаме от европейския пазар. Това изясни министърът на енергетиката Александър Николов пред NOVA.

„ Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще докара до съществени последици за България. Глобата е едно на ръка. Това, че сега съумяваме да балансираме с енергийното си произвеждане на ток, е добре. Ако го създадем, ще имаме изгода, само че краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са основни сътрудници и е хубаво да имаме положителни връзки. Ако ние създадем това в този момент, ще пострадат доста те. И можем да чакаме безусловно същата реакция от тях, когато се нуждаем ”, посочи той.

Николов регистрира, че цените на тока в Европа на битовия пазар са доста по-високи. „ Факт е, че енергийната рецесия е рецесия за цяла Европа. Тя не е единствено в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия район ”, сподели енергийният министър.

Коментар от него пристигна и за това дали е допустимо общините, които изключват осветлението, и учебните заведения, лечебните заведения и манастирите, които се сблъскват с проблеми поради високите цени, да преминат на контролирания пазар на електрическа енергия.

„ Не, не може да стане. Има краткосрочни и дълготрайни ограничения. Краткосрочните са обезщетенията, които са планувани. Дългосрочно, което трябваше да се направи доста обратно във времето, през идващите няколко месеца ще го създадем - е всички административно непосредствено или косвено свързани бюджетни обществени организации да преминат в общ пул, с цел да има предвидима цена ”, посочи Николов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР