За спиране на Фейсбук и Инстаграм в Европа се заговори

...
За спиране на Фейсбук и Инстаграм в Европа се заговори
Коментари Харесай

Какво ще стане с личните ни данни, ако спрат Фейсбук и Инстаграм?

За прекъсване на Facebook и Инстаграм в Европа се заприказва интензивно през тази седмица

Собственикът на компанията Марк Зукърбърг предизвести, че това може да се случи поради регулации, свързани с обмена на персоналните данни. Контролът в Европа е много по-строг, в сравнение с в Щатите.

Симеона Герджикова поддържа страниците във Facebook и Инстаграм на Софийската опера и балет.

"Основно се занимавам с цифровия маркетинг на операта. Малко по-иновативни акции, с които целим да достигнем по-близо до по-младата публика ", споделя Симеона пред

"Операта се трансформира в мой втори дом през последната година и огромна част от нашите продажби се осъществят онлайн ", добавя тя.

По време на пандемия Софийската опера осъществя стрийминг на разнообразни спектакли.

"Така че за мен би била огромна загуба, в случай че загубим опцията подобен вид информация да доближава до хората. Много по-голяма загуба, в сравнение с да приказваме за суетата и за селфитата ", продължава Симона.

От различен вид информация се нуждаят почитателите в Инстаграм на инфлуенсъра Ясен Савов. Той е следван от над половин милион души.

"Като отида на някакво място да почивам или популяризирам някакви облекла, обувки, слънчеви очила, кола и след това имам ужасно доста запитвания. Инстаграм в моя случай си стана част от работния ми ден, от живота ", споделя Ясен Савов.

И добавя, че в България за една обява може да се вземат от 100 лева до 2500 лева

За да може Ясен, Симеона и останалите европейци да продължат да употребяват Facebook и Инстаграм, компанията притежател МЕТА има една алтернатива - да се споразумее с Европейската комисия за специфични договорни клаузи.

"Но тук тъкмо е казусът, тъй като през последните няколко месеца от ден на ден се чуват гласове в Западна Европа от обособени страни, които се съмняват, че даже тези специфични договорни клаузи се съблюдават по верния метод, точно от компанията Facebook ", споделя Любомир Тулев, специалист по осведомителна сигурност.

И прецизира, че няма заплаха нашите персонални данни да изтекат. Опасността, която вижда Европа, е те да бъдат предоставени по доста елементарен метод.

"Европа се тормози от много … по-занижения надзор, който в действителност има в Съединени американски щати във връзка с опазването на тези персонални данни. Или по-скоро не е запазване, а даването им. ФБР в Съединени американски щати имат право да изискват информация непосредствено от Facebook като IP-адрес, имейл, данни от регистрация на потребителите единствено със специфичен документ, прочут като – на български – полицейска призовка ", споделя Любомир Тулев.

"В Европа не е по този начин обаче. В Европа, а включително и в България, с цел да си изиска такава информация от снабдител на услуга, е належащо правосъдно предписание ", добавя той.

Социалните мрежи могат да станат проводник и за следене на хора.

"В някои обособени щати към момента е допустимо да се следи, да се профилират консуматори без това да бъде неразрешено. Съединени американски щати са много по-назад във връзка с законодателство и регулация на опазването на персонални данни спрямо Европа. Европейски Съюз работи тясно със Съединени американски щати, с цел да създаде нов Privacy правилник, който да адресира тези проблеми, които е открил съдът на Европейски Съюз.Този разговор, който се води е градивен. В последна сметка ще сътвори един нов правилник ", споделя Тулев.

Срок за реализиране на съглашение няма. Ако въпреки всичко не се стигне до него, компанията Мета ще би трябвало да изтрие профилите на всички европейски жители.

"Това, че някъде в интернет ще остане диря вероятно за нашия профил и в случай че тази диря не е на сървър на Facebook, то тогава би трябвало да търсим нашите права точно на другите места, където тази информация е оповестена ", поучава Любомир Тулев.

И до момента в който Съединени американски щати и Европа спорят за персоналните данни, Facebook за първи път бележи спад в потребителите и повдигане на междинната възраст над 45г. 70% от хората, които употребяват обществени мрежи си набират информацията единствено с четене на заглавия, а не на цялото наличие.

"Фейсбук дава артикули за бизнеса. В тази платформа може да управлявате вашите запаси, документи. Така че спирайки платформата, компанията ще загуби и доста от бизнеса, което сигурно не е нещото, което МЕТА би желала сега ", разяснява Тулев.

"Може би в моя случай, в случай че се спре достъпа до Facebook и Инстаграм, ще имам едни три свободни часа в деня. Чудо. Ще се виждаме повече с приятелите, ще обръщаме повече внимание един на различен ", споделя Ясен.

Тъй като се появиха подправени вести, че има оповестена дата за закриването на Facebook и Инстаграм, да кажем - такова нещо няма.

"Такова нещо няма, Facebook не стопира да работи, да съхранява информация на европейски жители, до момента в който са в действие общоприетите клаузи ", съобщи Ясен Славов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР