За спасяването на българските евреи видният духовник е предложен за

...
За спасяването на българските евреи видният духовник е предложен за
Коментари Харесай

Изложба за митрополит Неофит Видински откриха в Монтана

За спасяването на българските евреи видният свещеник е препоръчан за „ Праведник на света ”

 izlogba_mitropolit_neofit_montana3_320x480

Документална галерия „ За истина и човещина ” – за живота и делото на видинския митрополит Неофит /1868 – 1971 г./, бе открита в Държавния списък в Монтана по случай 150 годишнината от рождението на видния свещеник. Експозицията показва със фотоси и документи църковната, родолюбива и благотворителна активност на духовния лидер на българите освен на Видинската епархия, а и в цялата страна. Сериозно място в галерия е отделено на приноса на митрополит Неофит за спасяването на българските евреи.

Заради самоотвержените му дейности по време на Втората международна война за прекъсване на депортацията на евреите, митрополит Неофит е препоръчан от организацията „ Шалом ” пред мемориала Яд ва Шем за званието „ Праведник на света ”. Експозицията е готова по самодейност на Видинската света митрополия, Централния държавен списък и Държавния списък във Видин. Сред показаните експонати са и оригинали на документи, съхранявани в Държавния списък в Монтана.

 izlogba_mitropolit_neofit_montana4_320x480

На откриването на изложбата участваха видинският митрополит Даниил, свещеници, историци, общественици и роднини на огромния българин, наименуван от българската православна черква „ исполин на българската нематериалност и държавност и въплъщение на национализъм и непреклонен дух ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР