За следващата и по-следващата година е рано да се мисли

...
За следващата и по-следващата година е рано да се мисли
Коментари Харесай

Отпадане на тавана на пенсиите може да се случи най-рано след 5 години

За идната и по-следващата година е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите, защото имаме още един ограничител: оптималния застрахователен приход. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев.

" Таванът на пенсиите е вързан с оптималния застрахователен приход. Ако следваме Кодекса за обществено обезпечаване, оптималната пенсия е 40% от оптималния застрахователен приход. Когато стартираме последователно да подвигаме оптималния застрахователен приход, последователно ще отпадне и нуждата от съществуването на тези ограничители ", изясни той и предвижда, че това може да се случи най-рано след 5 години.

Според него депутатите би трябвало да обсъдят метода, по който да се преизчисляват пенсиите по този начин, че той да е обективен по отношение на всички.

" Не може да даваме на една група от пенсионерите повече, а друга да ощетяваме. Трябва да съблюдаваме заложените в ДОО правила, тъй като другояче системата става неуправляема ", добави Гълъб Донев.

Вицепремиерът означи, че обществената сфера постоянно провокира политическите сили да дават оферти, които в огромната си част целят да привлекат вниманието на жителите.

" Интересите на всички минават най-много през обществената сфера. Затова предложенията там са най-атрактивни. Надявам се здравият разсъдък да надделее, тъй като системата би трябвало да се резервира финансово устойчива ", разяснява още той, като изрази вяра да не се стига до разлюляване в обществената система.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР