За следваща и по-следващата година е рано да се мисли

...
За следваща и по-следващата година е рано да се мисли
Коментари Харесай

Социалният министър попари надеждите на пенсионерите

За последваща и по-следващата година е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите. Това може да стане в един интервал до 5 години. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия служебният обществен министър Гълъб Донев.

Донев посочи, че таванът на пенсиите е вързан с оптималния застрахователен приход и в случай че се следва Кодексът за обществено обезпечаване оптималната пенсия е 40% от оптималния застрахователен приход. Когато стартира гладко да се подвига оптималният застрахователен приход, последователно ще отпадне нуждата от съществуването на тези ограничители.

Донев сподели още, че е стартирало обикновено отпущането на пенсии от втория дирек - спомагателното наложително пенсионно обезпечаване. Това, което доста хора могат да създадат, е да подадат заявление за преизчисление на пенсията, сподели той.

По отношение на бюджета, общественият министър съобщи, че сега има период за предоставяне на оферти сред първо и второ четене. До 2 септември би трябвало да бъдат дадени предложенията за бюджета на ДОО и НЗОК, а до 10 септември на държавния бюджет.

Следващите дни ще бъдат основни за това какви оферти ще бъдат показани към трите законопроекта, сподели той. По думите му предложенията в бюджетите в обществената сфера са най-атрактивни, тъй като ползите на българските жители минават през тази сфера.

" Надявам се здравият разсъдък да надделее, тъй като би трябвало да се резервира финансово устойчива система, да има адекватност на приходите от пенсии, мотивация към хората, които сега са в обезпечаване и техните вноски финансират размерите на пенсиите, които се изплащат сега. Много са главните моменти, които би трябвало да бъдат регистрирани, когато се вършат оферти, с цел да не докара разлюляване в системата ", сподели министърът.

Той счита, че по този начин би трябвало да се направи преизчислението на пенсиите, че то да бъде заслужено за всички български пенсионери.

По отношение на енергийните помощи Донев съобщи, че те се получават 5 месеца в годината, до момента в който пенсиите целогодишно. Тази година е повишен размерът на енергийната помощ - за целия политически сезон е 523.55 лева Помощта ще се изплаща от 15 септември.

Нарастват потребителите на тази помощ. Тази година те са над 330 000, което е близо 17-18 % растеж.

Донев сподели още, че политическите партии оферират смяна в размера на майчинството за втората година. В момента помощта е 380 лева Предложенията са за разнообразни размери. Голяма част от майките са обезпечавани върху минимална работна заплата и има предложение втората година да се получава размера на минималната работна заплата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР