За скок на таксите при използване на банкомат съобщава Нова

...
За скок на таксите при използване на банкомат съобщава Нова
Коментари Харесай

Ползването на банкомат официално вече не е безплатно

За скок на таксите при потребление на банкомат оповестява " Нова телевизия " в собствен репортаж. Това стана ясно от оповестените при започване на годината нови цени за използването на банкови услуги. Поскъпнало е и обслужването на гише.

Голяма част на новите цени на банките влязоха в действие от 5 януари. Оказва се, че спрямо миналата година по същото време таксата за изтегляне на пари от банкомат се е нараснала с сред 5 и 25 %. Още повече обаче нарастват и услугите на гише. С сред 10 и 30 на 100 по-скъпо е в този момент, в случай че ни обслужи банков чиновник на място.

Ако вземем под внимание една от огромните банки у нас - разбивката на новите й цени демонстрира, че при изтегляне на пари от банкомат вместо 30 стотинки за услугата, хората ще заплащат 0,16 % от изтеглената сума. Ако устройството, от което теглим пари, е на друга банка, цената ще е 0,20 на 100 от сумата. Промяната има и в цените на други услуги. Така, в случай че човек желае да преиздаде пин кода на дебитната си карта, ще заплати 5 лв. вместо досегашните три. Важно е да уточним, че това са цените на единствено една от банките, които оперират у нас.

Логичният въпрос е за какво нарастват банковите услуги. Основната причина за това са ниските лихви по заемите. А това значи, че приходите за банките в изискванията на инфлация са по-малко. Прогнозите са, че през тази година лихвите ще се покачат, само че даже и това да се случи, ще останат по-ниски спрямо преди пандемията. Втората съществена причина за повишаването на услугите в бранша са нарасналите разноски за поддържане на банковите системи.

Кирил е пенсионер. Парите си получава по карта и по тази причина постоянно употребява банкомат. Притеснява се, че по-високата такса за работа с устройствата ще го лиши от опция да икономисва. „ Четири пъти като отида да изтегля… по три лв., по три лв., това са ми 15 лв. “, пресмята Кирил Георгиев.

Други считат, че повишаването на банковите услуги ще сложи и част от работещото популацията в патова обстановка.  „ Народът към този момент тотално е изтрещял – и от пандемията, и от всичко. И тези неща ще му дойдат допълнително “, показва Костадин.

Според специалисти новите цени на банките са предстояща последица от инфлацията и служат като механизъм за компенсиране на загуби.

„ Tова е резултат от негативните лихвени проценти. Когато имаме негативни лихвени проценти главният модел на банките, обвързван с даването на заеми и приемането на депозити, стартира да се разваля… Нетният приход от лихви стартира да спада ”, твърди икономистът Стоян Панчев.

По думите му има съответна причина да се усили таксата за работа с банкомат. „ Хората стартират да търсят повече банкноти. Тоест, банките усещат това нещо и по тази причина, виждате, ползата незабавно е ориентиран към банкоматите и към този оборот на банкнотите “, показва Панчев.

„ Българинът… има податливост да заобикаля банковите услуги. Всеки българин държи доста пари под дивана, т.е. доста от парите са кеш в България “, безапелационен е специалистът по финансова история Димитър Бозов.

Новите цени обаче могат да доведат до нови трендове, с цел да се избегнат таксите при банкоматите. „ Логично би било да се усили интереса към разплащането с карта, защото там няма такси “, съобщи Бозов.

Дали ще има нов растеж на услугите в банковия бранш през годината щяло да зависи от придвижването на лихвите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР