За скандални твърдения за български злодейства в сръбска обява за

...
За скандални твърдения за български злодейства в сръбска обява за
Коментари Харесай

Скандални твърдения за български злодейства в сръбски ученически конкурс

За скандални изказвания за " български злодейства " в сръбска публикация за книжовен и артистичен конкурс алармираха от екипа на българския евродепутат Андрей Ковачев.
Техническото учебно заведение “Никола Тесла” и църковната община в сръбския град Сурдулица афишират конкурс “Отечеството и свободата - минало, настоящо и бъдеще” измежду учениците в главните и междинни учебни заведения в Република Сърбия, Република Сръбска и диаспората за отбелязване на една година от оповестяването на Светите Сурдулишки мъченици. В обявата се прецизира, че “Сурдулишките мъченици са страдали от българските злодейства през Първата международна война на територията на югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово .” Поканата за присъединяване в състезанието наподобява е изпратена до разнообразни сръбски учебни заведения.
Освен че загатва в никакъв случай несъществувалото название Вардарска Сърбия, обявата се отнася за манипулативно поднесени исторически събития от Първата международна война , счита Ковачев стачкува против потребления език на омразата против България.
" Основната концепция на Европейския съюз е да преодолеем това, което ни е разделяло, дискриминирането, говора на омразата - това, което съумяха страните в Западна Европа. За голямо страдание в нашата съседка Република Сърбия към момента очевидно инерцията от предишното не е забравена ", декларира Ковачев.
" Това, което сега се прави в Сурдулица, е извънредно неприятен опит от предишното - да се афишират състезания в учебните заведения за това какъв брой са били неприятни “българските злодеи” и какво били създали. Аз изрично стачкувам против опита още веднъж да бъде употребен подобен диалект на омразата против България, против българите, да се манипулира историята. Това не е европейско държание. Тези останки от предишното би трябвало да бъдат преодолени по пътя на европейската интеграция ", добавя той.
" Недопустимо е православната черква на Сърбия да взе участие в такива актове дружно с учебните заведения. Поводът е така наречен конкурс, който е разгласен от учебното заведение в Сурдулица дружно с църковната общественост за това по какъв начин дребните деца би трябвало да пишат за “българските злодеяния” и за така наречен оповестени от тях Сурдулишки мъченици от Първата международна война. Да не приказваме, че в този конкурс се приказва и за някаква област, наречена “Вардарска Сърбия”, очевидно се има поради Македония. Това не е единствено някаква носталгия по предишното, само че е неприемливо изкривяване на историята. Достатъчно Македония беше грубо подложена на сръбска окупация за десетилетия - както по времето на кралска Югославия, по този начин и по времето на комунистическа Югославия и това повече не може да бъде търпяно. Надявам се доста тези неща да не се повтарят и ние желаем, аз искам в действителност едно европейско бъдеще на Република Сърбия и на всички сръбски жители, уповавам се и те да имат силата да преодолеят това, което ни е разделяло в предишното ", приключва коментара си Андрей Ковачев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР