За силата на един интелектуалец трябва да съдим по непреходността

...
За силата на един интелектуалец трябва да съдим по непреходността
Коментари Харесай

Радев: Духовната висота, която ни завеща проф. Марко Семов, е огромен национален капитал

„ За силата на един интелектуалец би трябвало да съдим по непреходността на неговите хрумвания.  За мъдростта на един държавник – по дълголетието на неговите разбори и мисли за проблемите и бъдещето на неговия собствен народ “. Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията във връзка отбелязването на 80-годишнината от рождението на проф. Марко Семов, която се състоя в Големия салон на Българската академия на науките.

 

Държавният глава посочи, че всеки дръзнал да обсъжда творчеството на проф. Марко Семов е изправен пред предизвикването да не мудостигне духовна и интелектуална сила и „ да остане единствено в подножието на планината “. „ Онази необятна духовна планина, върху чиито връх проф. Семов беше стъпил и през призмата на времето и пространството се взираше към България и българите, търсейки нашата проекция в актуалния световен свят и бъдещето “.

 

Духовната височина, която ни завеща проф. Марко Семов, е огромен национален капитал, подчерта президентът. По думите му нашето предизвикателство през днешния ден е да трансформираме тази духовна височина в сила, с цел да се оправим с проблемите на съвремието и България да върви напред по този начин, като той искаше да види българите – обединени, с обща цел за мир, разцвет, правдивост, които заявят своята почтена позиция.

 

“В сложни времена, във времена разделни, както би споделил той, будителят е този, който събира разпръснатите късчета на нашия народен дух и ги завещава на идващите генерации “, посочи Румен Радев. Той уточни, че проф. Семов е стигнал по-далеч, не единствено събирайки тези части, само че и сглобявайки ги в пъстра картина на българското съществуване и подканвайки ни да търсим себе си в бъдещето и в околния свят.

 

Според президента, със своята проницателност и надълбоко чувство за българската народопсихология, проф. Семов заема своето почтено място сред одобрените продължители на делото на големия български социолог Иван Хаджийски. „ Умееше да формулира и изрича по къс, простоват и понятен начин  мислите на българския народ. Да вниква с фино чувство в неговата логика на психиката и да формулира независимо в миналото мъчителни, жестоки акценти “, допълни Румен Радев.

 

По думите на президента проф. Семов по-скоро се тревожеше от зимата на нашето безпределно самообладание, в сравнение с се радваше на гения и любознанието на нацията.

 

Държавният глава връчи на Българската академия на науките премията " Проф. Марко Семов " за нейния принос в развиването на духовния живот на нацията и във връзка 150-годишнината от основаването на Академията. По думите на президента отличието е единствено едно от многото получени от Българска академия на науките в нейната дългогодишна история, само че е явен знак, че без Академията обществото ни не може да изправи снага, с цел да бъдем равни с другите нации, с които може и да ни дели огромна отдалеченост по богатство, само че не и по дух.

 

„ Имунната система на всяка страна, това са учените и учителите, хората на духовността, на изкуствата и на словото – тези, които работят безрезервно и неуморно за просветлението на собствения си народ “, подчерта още в изявлението си на церемонията държавният глава Румен Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР