За щастие, в България не можем да говорим за увеличен

...
За щастие, в България не можем да говорим за увеличен
Коментари Харесай

Петя Първанова: Не можем да говорим за увеличен бежански поток към България

За благополучие, в България не можем да приказваме за повишен бежански поток в последните месеци. Забелязваме едно понижение на подадени молби за интернационална протекция през 2019 година спрямо 2018-а и 2017-а. Това сподели за БНР ръководителят на Държавната организация за бежанците Петя Първанова.

За 2017-а 3700 са подали молба за интернационална протекция. За 2018-а - малко над 2500, а до 20 септември 2019-а - 1650. Виждате огромната разлика с нашата прилежаща Гърция, сподели тя.

Процедурата за интернационална протекция трае приблизително 6 месеца. Към момента общо 1255 лица са в процедура, само че измежду тях има и лица в неопределеност. Реално в центровете са настанени към 430 лица, заяви Първанова.

Работим по 1255 преписки. За тази година бежански статут България е предоставила на 133 лица, а филантропичен – на 212.

Капацитетът на поделенията е напълнен малко над 8%, добави Първанова.

Няма напрежение и работим в една спокойна атмосфера. Разполагаме с 22-ма преводачи от разнообразни езици - безусловно задоволителни, с цел да можем да изпълняваме отговорностите си, да можем да изследваме всяка бежанска история на самостоятелен принцип и да съблюдаваме всички законови условия, добави тя

В България най-вече търсещи интернационална протекция идват от Сирия, Афганистан и Ирак. Има и хора от Пакистан и Иран.

Мнозинството лица, получили интернационална протекция, са от Сирия. Получилите отвод имат право да апелират на две инстанции, само че в случай че и съдът удостовери отхвърли, извеждането им става според Закона за чужденците, добави Първанова.

Мога да кажа, че продължава България да бъде директна страна, само че има и лица, които остават на територията на страната, съобщи Първанова.

От Агенцията обезпечават от 2 години преподаватели по български език на територията на центровете в София и Харманли. Според Първанова се вижда все по-голям интерес за проучване на езика.

Има 50 деца, които отвън образователните си занимания, посещават и тези курсове по български език в териториалните поделения, уточни тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР