За Шона Дженсън моментът на истината настъпи през март, когато

...
За Шона Дженсън моментът на истината настъпи през март, когато
Коментари Харесай

През 2016 г. те искаха промяна, сега изоставят Тръмп

За Шона Дженсън моментът на истината настъпи през март, когато тя седеше до камината в хола си, в предградие на Форт Уорт, щата Тексас, за приятна среща с пет приятелки в Зуум. "Момичета, би трябвало да ви кажа нещо ", сподели тя. Жените, всички до една живеещи в предградията бели майки с републикански убеждения, я погледнали. "Тази година няма да гласоподавам за Тръмп. Сърце не ми дава. Не мога да гласоподавам за някого, който е толкоз гнусен към други хора ", споделила тя, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Дженсън е една от някогашните поддръжнички на Тръмп, които тази година ще гласоподават за демократа Джо Байдън, тръгвайки против семейство, другари и, в доста случаи, политическа принадлежност, която са поддържали цялостен живот. Те споделят, че това им е предизвикало премеждия, както в персоналните им взаимоотношения, по този начин и във връзка с личната им еднаквост. Те желаеха смяна и шокова терапия, до момента в който не откриха по какъв начин в действителност наподобява това при ръководството на Тръмп.

Шансовете на Тръмп за преизбиране се базират напълно на интензивността на поддръжката от страна на тези, които го поддържаха преди четири години. За разлика от други модерни президенти, той не направи доста за продобиване на нови поддръжници и няма признаци, че е спечелил такива. Така че не може да си разреши да загуби доста гласоподаватели като Дженсън.

Не е ясно какъв брой са тези гласоподаватели - бели хора от междинната класа, които поддържат правото на владение на огнестрелни оръжия и са срещу правото на аборт, в множеството връзки твърди републиканци. Не е ясно и по какъв начин те ще повлияят на резултата от изборите. Разбира се, допустимо е това да са единствено дребна част от гласоподавателите, само че е сигнален сигнал за акцията на Тръмп.

В една оспорвана конкуренция, изключително в щатите, които не поддържат постоянно една от двете партии, те може да се окажат от голяма важност. При над 20 диалога с гласоподаватели в три такива щата и в Тексас хората описаха за какво няма да гласоподават още веднъж за Тръмп и какво е чувството да се откажеш от политическа принадлежност, която е била част от идентичността им.

"Всичко, което мислех, че зная, към този момент не съществува ", сподели 22-годишният Зак Берли от Северна Каролина, който беше деен член на републиканските клубове в гимназията и сътрудник и през 2016 година въодушевено е пуснал първата си бюлетина за Тръмп, само че през ноември няма да гласоподава още веднъж за него. "Трябва да има друго решение. Дори не знам какъв съм ".

Твърдата основа на Америка на Тръмп са белите гласоподаватели, които са на 45 години или по-възрастни и поддръжката на множеството от тях, изключително в селските региони, остава постоянна. Според анкета на центъра за изследване на публичното мнение Pew изборите през 2018 година са посочили спад на поддръжката за републиканците в предградията и в случай че това е правилно и през 2020 година, то дава опция на Байдън.

Случаят на Дженсън сигурно не е характерен. Подкрепата за Тръмп измежду републиканците беше 86 на 100 при неотдавнашно изследване на Асошиейтед прес. Има мнозина, които остават ревностни поддръжници на Тръмп тъкмо заради аргументите, заради които тях реши да го пренебрегне: те са съгласни с имиграционната му политика и позицията му във връзка с абортите и харесват безочливостта му. Тя обаче не е и единствена - и към момента е записана гласоподавателка на републиканците. В цялата страна други хора, които са дали своят вот за Тръмп, стигнаха до същия извод, до който и тя: той не е индивидът, за който са го считали.

Всички, които няма да гласоподават за същата страна, която са подкрепили през 2016 година, показват разнообразни аргументи за какво са трансформирали мнението си. За някои това е бил моментът, когато Тръмп произнесе речта си във връзка встъпването в служба. За други това е бил моментът, когато назова някои страни "мизерни дупки ", и методът, по който реагира на украинския скандал. Трети са се отказали от Тръмп това лято на фона на пандемията, лишила живота на над 200 000 американци, и митингите в цялата страна против расизма.

24-мата гласоподаватели, които няма да поддържат още веднъж Тръмп не следват явен модел. Те са мъже и дами, остарели и млади. Някои са евангелисти, които се опълчват изрично на абортите.

За Дий Студемайър от Джаксънвил, щата Флорида, 64-годишна пенсионирана администраторка в юридическа компания, привърженичка на републиканците през целия си живот, преломната точка е била Сирия. Когато Тръмп взе решението да се изтегли от тази страна, макар рекомендациите на военните си съветници, тя е спряла да го поддържа. "Това беше за мен сигналът за паника, фактът, че той не слуша военните си водачи. Когато имате водач, който не може и не желае да се вслуша във военните си водачи, когато става дума за международни въпроси, имате проблем ".

Студемайър споделя, че множеството ѝ другари са републиканци. "Не приказваме доста за изборите. Причината е, че другарството ни е прекомерно значимо. Те зная по какъв начин се усещам. Какво мислят за мен други хора не е моя работа ".

Почти всички говорило с АП споделиха, че са изпитвали съмнения дали да поддържат Тръмп през 2016 година, само че въпреки всичко са избрали него поради статуса му на новобранец и готовността му да раздруса Вашингтон ".

"Бях супер горда, откакто излязох от кабината за гласоподаване ", сподели Дженсън, която е подкрепила Тръмп и на първичните, и на президентските избори през 2016 година. "Наистина мислех, че той ще пресуши блатото (визира се бюрокрацията във Вашингтон - бел. ред.), ще се отърве от кариерните политици, ще има минимална държавна интервенция, ще бъде водач. Искахме всичко да се промени. "

Тя усетила за пръв път съществено съмнение, че той не дава отговор на нейните полезности, когато номинира Бетси Девос за министър на образованието. Дженсън, която е библиотекарка в гимназия, счита, че Девос не е квалифицирана. Имаше обаче и доста други притеснителни признаци, в това число навикът на Тръмп да се държи унизително с хората. "Тъй като съм израснала с обичайни християнски полезности ме притесняваше по какъв начин се подиграва с хората ", сподели тя.

По време на първия мандат на Тръмп позицията на Дженсън по доста въпроси почнала да се трансформира. Тя почнала да чете вести от разнообразни източници и да преглежда нови типове книги. Гледала Ем Ес Ен Би Си паралелно с Фокс нюз и четяла художествени творби за пътуването на мексикански имигранти към Съединени американски щати. В последна сметка тя реши, че Тръмп не се е справил с работата си, когато това е било най-важно, когато дойде пандемията. "Той не направи нищо, с цел да ни помогне ", сподели тя.

Четири години откакто гласувала за Тръмп, Дженсън се включила към Facebook група, наречена "Бивши поддръжници на Тръмп ", и разгласява графики за пристрастността на медиите. "Чувствам се по-склонна да приема гледната точка на други хора. Чувствам се по-непредубедена. Мисля, че преди бях като кон с капаци, усещах, че съм права. Сега просто съм по-възприемчива към гледната точка на други хора ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР