За шести път е обявен конкурс за паметник на един

...
За шести път е обявен конкурс за паметник на един
Коментари Харесай

Столичната община за шести път пусна конкурс за паметник на инж. Иван Иванов

За шести път е разгласен конкурс за монумент на един от емблематичните кметове на София - инж. Иван Иванов. Обявата за него е оповестена в регистъра за публичните поръчки. Предложения се чакат до 15 май.
За най-хубавата концепция ще бъде дадена премия от 1000 лв.. За второ място тя е 800 лв., а за трето - 700 лв..

Паметникът би трябвало да се намира пред метростанцията на Националния стадион " Васил Левски ". Идеята за него е от години, а първият конкурс е разгласен през 2015 година Всички опити за избор на план за монумента до момента се провалят по разнообразни аргументи. Само през предходната година процедурите бяха две, само че до избор на спечелили по този начин и не се стигна поради неналичието на задоволително претенденти или поради отстраняването им по административни аргументи.

Инж. Иван Иванов е управлявал София от 1934 година до 9 септември 1944 година Когато застава отпред на града, постанова желязна финансова дисциплинираност и всеки месец разгласява разноските на кметството в списание " Сердика ". Слага ред в безразборното застрояване на града.

По негово време централните улици в столицата са павирани, открити са нови учебни заведения, лечебни заведения, направени са бани по кварталите. Пуснати са няколко градски автобусни линии, уголемява се трамвайната мрежа, потегля първият тролей. По същото време стартира всеобщо озеленяване на София. През този интервал е открита и къпалнята " Мария Луиза ", Телефонната палата, завършен е Ректоратът на Софийския университет, постройката на Националната библиотека.

Преди да стане кмет инж. Иванов работи по прокарването на Рилския тръбопровод, който докарва вода от Рила в столицата. Рилската вода блика първо на стадион " Юнак ", наоколо до който би трябвало да е бъдещият монумент на инж. Иванов.

Иван Иванов работи и по проектирането на язовир " Искър ", в това число и през двете години, които прекарва в пандиза след 9 септември 1944 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР