За шеста поредна година сдружение БГ Бъди активен отличи най-активните

...
За шеста поредна година сдружение БГ Бъди активен отличи най-активните
Коментари Харесай

Училище от Варненско носител на титлата “Най-активни

 За шеста поредна година съдружие БГ Бъди деен отличи най-активните образователни заведения в България. Сдружението координира самодейността Европейски ден на спорта в учебно заведение, в която през тази година се включиха 390 образователни заведения в цялата страна, като бяха проведени голям брой разнообразни събития с присъединяване на над 77 000 възпитаници и близо 8 000 преподаватели. Тази година разнообразната стратегия включи всевъзможни типове физическа интензивност, спорт и игри; необятно отразяване в обществените медии. Повече от половината от участващите образователни заведения бяха организирали тематично празника, като главните тематики бяха: спортът, като метод за възстановяване на психологичното здраве при децата и  чисто събитие – за разделно събиране на боклуци и промотиране на просвета и отношение към средата.

Инициативата  Европейски ден на спорта в учебно заведение бе публично подкрепена от Министерството на образованието и  Министерството на младежта и спорта, Център за развиване на човешките запаси, Община Пловдив, Община Кюстендил, Областна администрация Русе, Областна администрация Търговище, Областна администрация Бургас, Областна администрация Ловеч, Столична Община, Община Сандански, Община Димитровград, Община Гулянци, Община Иваново, Община Луковит, РЗИ Разград  и доста други организации, спортисти и общественици. 

Определянето на най-активните учебни заведения в България още веднъж бе съществено предизвикателство пред екипа на БГ Бъди деен, защото доста от образователните заведения, взели участие в Европейския ден на спорта в учебно заведение, се бяха справили чудесно и покриват критериите за интензивно учебно заведение, сложени от нашия екип. С помощта на откритите авансово критерии бях отличени 5 образователни заведения от цялата страна, които са: Професионална гимназия по машинизация на селското стопанство " Пейо К. Яворов " гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград; Средно учебно заведение,,Васил Левски " гр. Гълъбово, обл. Стара Загора; Основно Училище " Свети свети Кирил и Методий " – с. Старо Оряхово, общ. Варна; Детска градина " Слънце “ – гр. Левски, обл. Плевен  и СУ " Екзарх Антим I "   - град Казанлък, общ. Стара Загора. Те ще получат почетни плакети на Министерството на младежта и спорта.

Видео обръщение към участниците изпрати зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов. " В края сме на една година, изпълнена с доста провокации както за нашата страна, по този начин и за целия свят. През доста провокации мина и българският спорт. Въпреки тях, за поредна година успяхме да проведем Европейската седмица на спорта, част от която бе и Европейският ден на спорта в учебно заведение. Благодаря на всички учебни заведения, на шефовете, на учениците, които се включиха в тазгодишната самодейност. Пожелавам Ви да сте здрави и през 2021 година да сме още веднъж дружно “, се споделя в обръщението от зам.-министър Андонов.

Организираният състезателен празник в най-активното образователно заведение в град Гоце Делчев е било с дълготрайност от 350 минути, като в него са се присъединили всички възпитаници и   преподаватели. Засегнати са главните тематики на тазгодишната акция -  част от спортните игри са били отдадени на тематиката за разделно събиране на боклуци. Допълнително са  направени осведомителни брошури и табла на тематика здравословно хранене и здравословен метод на живот. Представена е била част от биопродукцията на гимназията. Изнесена е  лекция на тематика: " Спортът като метод за възстановяване на психологичното здраве на децата " от външен преподавател. Спортните интензивностите, които са инициирали са разнообразни, като част от тях са излезли отвън рамките на училището  -  Флашмоб -  излъчен на живо; Игра " " Разпознаване и подбиране на екзотични плодове и зеленчуци " ; Състезание " " Майсторско ръководство на велосипед " ; Състезания по канадска битка, лицеви опори, клекове, подскок на един крайник, горски многобой, както и шампионат по футбол. 

Главна цел на Европейския ден на спорта в учебно заведение е да се даде опция на децата да опитат нови спортове, с цел да намерят заниманието, което да им помогне да порастват здрави и мощни. За задачата доста учебни заведения провеждат демонстрации на разнообразни спортове или надпревари за възпитаници. Често посетители на празника в другите учебни заведения са професионални спортисти, треньори и известни лица, свързани със спортната активност. Събитието е образец за сливане на разнообразни организации, институции, доброволци и учебни заведения в името на разпространение на изгодите от физическата интензивност и здравословния метод онлайн.

Справянето с отрицателните последствия от заседналия метод на живот е една от задачите на Международната асоциация за спорт и просвета (ISCA), основател на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната годишна самодейност за поощряване на физическата интензивност и всеобщия спорт NowWeMOVE.  Координатор на програмата за България е съдружие БГ Бъди деен.

Повече информация за регистрация за Европейския ден спорта в уеб страницата на БГ Бъди деен - и в уеб страницата на самодейността -.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР