За шеста поредна година Българското дружество за защита на птиците

...
За шеста поредна година Българското дружество за защита на птиците
Коментари Харесай

Броим врабчетата в България за шести пъти

За шеста поредна година Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) ще организира акцията „ Ние броим врабчетата “. Датата е 30 април, събота.

Всички, които желаят да се включат, могат да го създадат бързо и елементарно,.

Броенето на врабчетата ни оказва помощ да установим числеността на „ градските разбойници “, местата за живот, които избират и кой тип врабче доминира у нас. Досегашните резултати подчертават върху смисъла на зелените площи, както в дворовете на къщи, по този начин и в междублоковите пространства. Освен желани от хората, тези зелени площи са значими и за птиците, което още един път показва способността на пернатите ни съседи да бъдат знак за средата към нас.

През последните години резултатите от „ Мониторинга на широкоразпространените типове птици “, осъществяван от стотици доброволци в цялата страна, демонстрират, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, само че дълготрайната наклонност е към момента намаляваща. Полското врабче, въпреки това, продължава да се усилва. За да разберем трайните трендове, районните разлики и аргументите за тях обаче, са ни нужни още доста данни и години проучвания.

Да бъдете врабчеброец изисква регистрация на уеб страницата на акцията „ Ние броим врабчетата “ и опция да отделите 10 минути в интервалa сред 9:00 и 12:00 ч. на 30 април (събота), с цел да преброите врабчетата на определеното от вас място и най-после да въведете данните на vrabcheta.bg. Много значим миг от преброяването е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. в случай че на определената локация за интервала на преброяване от 10 минути не бъдат следени врабчета, на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата „ 0 “ за съответния тип.

Всички запаси са налични на vrabcheta.bg, където ще научите всичко за трите типа врабчета, обект на преброяването – домашното, полското и испанското, и по какъв начин елементарно да ги разпознавате.

Кампанията „ Ние броим врабчетата “ се реализира, с помощта на доста доброволци и другари на Българско дружество за защита на птиците, които се включват в самодейността и я поддържат с труда си. Миналогодишното броене притегли рекорден брой участници – 767 души от цялата страна, които преброиха общо 11 681 врабчета. Ще успеем ли да минем този връх през 2022 година?

Кампанията „ Ние броим врабчетата “ се провежда в границите на план „ Осъществяване на схемата за мониторинг на елементарните типове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното многообразие “, финансиран от Предприятие за Управление на действия по запазване на околната среда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР