За схемата в разградския театър Министерството на културата научи успоредно

...
За схемата в разградския театър Министерството на културата научи успоредно
Коментари Харесай

Министърът на културата: Схемата, установена в разградския театър, не е нова

За схемата в разградския спектакъл Министерството на културата научи паралелно с проверяващите. Тя обаче не е нова. Нова е само за Разград. Това съобщи в „ На фокус " отрасловият длъжностен министър Найден Тодоров.

Припомняме, че Окръжният съд в Пловдив не понижи избраната по-рано гаранция от 50 хиляди лв. за обвинявания за служебно заграбване в изключително огромни размери шеф на театъра в Разград Левон Манукян. Решението на магистратите е дефинитивно. Според проверяващите Манукян е виновен за назначението на 41 души, които в никакъв случай не са направили действителна активност, само че са получили по към 25 000 лева в допълнение материално подкрепяне. Така държавният бюджет е ощетен с близо един милион лв..

По думите на Тодоров цялата скица е измислена от интелигентен човек. Сумата от 1 млн. не е поискана едновременно, с цел да не усъмни ведомството, а на няколко по-малки трасакции. На въпроса за какво Левон Манукян беше освободен от управлението на театъра дни, откакто беше разкрита измамата, Тодоров съобщи, че повода била техническа, обвързвана с правене на документи.

Попитан дали е допустимо хора от Министерството да са основатели, или най-малко забъркани в протичащото се, Найден Тодоров отговори, че не има вяра измежду основателите да има чиновници на ведомството. „ Иска ми се да кажа, че няма и забъркани, само че съм повикал Главния инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна инспекция на МК. Теоретично това не е невероятно ", изясни министърът.

Подобна скица беше открита и в театъра в Смолян. „ Ситуацията е идентична с тази в Разград, само че в Смолян има и приключване на средства към избрани компании ", добави Тодоров. Според него е допустимо финансовата машинация да се е случвала и в други театри в страната.

„ Аз съм с чиста съвест. Отвратен съм от протичащото се, само че ненапълно се веселя. Смятам, че това е началото на възстановителен развой за цялата културна система на България ", акцентира Тодоров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР