За схема за купуване на гласове чрез дърва за огрев

...
За схема за купуване на гласове чрез дърва за огрев
Коментари Харесай

Кметове в Кърджалийско със списъци за купуване на гласове с дърва за огрев |

За скица за пазаруване на гласове посредством дърва за огрев в Кърджалийско описа министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков.

Пред БНР той изясни, че в избран регион в Кърджалийска област горските стопанства и кметовете имат по три листата – " един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия, и по тези описи влияят върху популацията ".

Още през юни министърът на вътрешните работи, където хората получават дърва единствено в случай че " гласоподават вярно ". След това и регионалният шеф на града Стефан.

По думите на Бозуков 80% от хората в описите на кметовете към този момент са получили дърва за огрев, а в региона на Гоце Делчев към този момент има остатък на дърва в складовете. Стана ясно и че е провел среща с Асоциацията на общинските гори, на която са му " декларирали, че това е политически въпрос и дърва ще има незабавно след изборите в обилие ".

Незаконосъобразни заповеди в интерес на няколко компании за импорт на пилешко месо 

По мотив завършилия одит в Агенцията по храните земеделският министър съобщи, че " има много забавни неща ".

Проф. Бозуков сподели, че ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предходния шеф на БАБХ. Той заяви, че инспекцията на инспектората сочи, че БАБХ е работила в интерес на съответни огромни компании. Вносът на пилешко месо е бил лимитиран под предлог, че има салмонела.

" Според данни на Национален статистически институт от януари 2020 година до август 2021 година вносът на пилешко месо е 155 683 т за месо и 7 368 т за яйца, а износът е 57 т на месото. По-голямата част на вноса и износа на пилешко се прави от няколко огромни търговски сдружение - " Агроконсулт Инженеринг " ЕООД, " Градус 1 " ЕООД, " Градус 98 " АД, " Жюлив " ЕООД и " Премиум Фууд България " ЕООД ", сподели той. 

Не е открито съществуване на салмонела при доставките от Европейски Съюз от тези сдружения, само че в продължение на 6 месеца със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ е упражняван формален надзор на всяка пратка птиче месо от Полша на съображение незаконосъобразно издадени заповеди на изпълнителния шеф, добави земеделският министър. 

По думите му не излиза наяве за какво са издадени тези заповеди, откакто от края на 2019 година до септември 2020 година няма случай на салмонела при пилешкото месо. А в заповедта пише птичето месо и субпродукти да бъдат сложени под възбрана до приемане на резултати от лабораторното изпитване, без да има потребност, без да има необикновен случай на салмонелата.

" Заповедите на изпълнителния шеф са незаконосъобразни и са причина за корупционни практики от чиновници от регионалните дирекции по сигурност на храните, извършващи формален надзор на пратките с птиче месо с генезис Полша и импорт от трети страни. Фактът, че е осъществен подобен надзор, с цел да се задържа импорт на месо и яйца провокират известни подозрения ", съобщи още той.

Ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност от чиновниците на централното ръководство на БАБХ. 

Имало е и " превъзлагане на действия, които БАБХ може да направи в лабораториите си, а по неизвестно какви аргументи те са възлагани на други лаборатории ". Това е довело до струпване на отговорности от 18 млн. лв., като договорите са били финансово необезпечени и негарантирани.

От всички декларирани животни, виртуалните са към 30% 

Относно установените нарушавания в Софийска област за това, че фермери "  Бозуков означи, че излизат все нови и нови данни и следва сигналите да бъдат предоставени на Държавна фирма " Земеделие " и на Агенцията по храните за осъществяване на инспекции. По думите му " виртуалните животни са към 30% "

" И установените нарушавания ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че към 30% от декларираните животни са в областта на виртуалните ", сподели още той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР