За сериозен проблем в практиката, възникнал от промяна в Закона

...
За сериозен проблем в практиката, възникнал от промяна в Закона
Коментари Харесай

Пореден абсурд с лични данни - заради промени в Закона за пощенските услуги

За сериозен проблем в практиката, зародил от смяна в Закона за пощенските услуги, сигнализира четец на Actualno.com.
Става въпрос за следното изменение - че пощенските оператори са длъжни да изискват, обработват и съхраняват данни като ЕГН или ЛНЧ на физически лица, както и ЕИК на юридически т.е. компании и сдружения, когато става въпрос за колета с натрапен платеж, изходящи пощенски интернационалните колета и при получатели на суми в брой с натрапен платеж. Промяната е отразена в член 20, алинея 1, като е добавена т. 11 със съответния текст. Тя към този момент е обнародвана в брой 53 на Държавен вестник.
Тази обстановка обаче се схваща от предоставящите куриерски услуги по напълно друг метод - че чиновник, който дава на пощальон пратка за транспорт, би трябвало да дава и своето лично ЕГН! " Откъде на къде? Кой е служителят и за какво би трябвало неговото ЕГН да бъде предоставяно на куриера, откакто пратката е фирмена и постъпленията ще влязат във фирмената сметка ", пита читателят на Actualno.com.
Уникалното в тази ситуация е, че в действителност в плана за изменение на закона е пишело следното: т. 11 " изискват, обработват и съхраняват в периодите по член 38, алинея 1 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс идентификационни данни на податели-физически лица (както и данни на упълномощено лице) на вътрешни и изходящи интернационалните пощенски колета с натрапен платеж, при които на подателя на пратката сумата на наложения платеж е изплатена в брой от оператора посредством пощенски паричен превод ". С други думи, трябвало да е става въпрос категорично и единствено за физически лица, само че финалният вид на текста допуска и юридическите лица.
Припомняме, че данните на юридическите лица, в това число и ЕИК, се намират на съответните публични документи т.е. те се регистрират пред Национална агенция за приходите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР