За седмицата преди местните избори на 29 октомври 2023 г.

...
За седмицата преди местните избори на 29 октомври 2023 г.
Коментари Харесай

МВР съдейства на гражданите без валидни документи за самоличност да гласуват на 29 октомври

За седмицата преди локалните избори на 29 октомври 2023 година е основана е нужната организация да имат опция да упражнят правото си на глас жителите, които нямат издадена персонална карта или не имат годна персонална карта или паспорт, тъй като са изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изминал период.

В тази връзка според от съответните нормативни условия, дирекция " Български документи за идентичност " ще издава ускорено нови персонални карти на жители, които към този момент са подали към този момент заявление, или ще бъдат издавани удостоверения за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност (лична карта, личен/зелен паспорт) или персонална карта с изминал период на годност.

При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден на 27 октомври 2023 година, по искане на жителите ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават. За издаване на такова уверение е належащо жителите персонално да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи, районно ръководство или полицейски сектор от 8.30 до 17.00 часа в интервала от 24 до 28 октомври и от 8.30 до 19.00 часа на 29 октомври. Ако работното време на съответното звено " Български документи за идентичност " е друго, удостоверенията ще се издават в границите на работното време на звеното, като наложително ще се съблюдава часовия интервал на 28 октомври (събота) и на 29 октомври 2023 година (неделя). Информация за работното време на всяко звено " Български документи за идентичност " е сложена на входа на пространствата, в които се реализира административно обслужване на жители по линия на документи за идентичност, и на интернет страницата на Столична дирекция на вътрешните работи и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи.

Удостоверенията, които дават опция за гласоподаване на изборите, се издават единствено след подаване на заявление за издаване на персонална карта. Ако има подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение за гласоподаване може да се издаде в Столична дирекция на вътрешните работи и във всички полицейски регионални дирекции, районни ръководства или сектори. Удостоверението се издава, с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и е годно за изборния ден - 29 октомври 2023 година

Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинските администрации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР