За седма поредна година селекция от най-добрите филми на ЛГБТИ

...
За седма поредна година селекция от най-добрите филми на ЛГБТИ
Коментари Харесай

Започва седмото издание на София Прайд Филм Фест

За седма поредна година селекция от най-хубавите филми на ЛГБТИ тема от целия свят ще бъдат излъчени в рамите на София Прайд Филм Фест. Прожекциите, част от спортната стратегия, предхождащи годишното шествие София Прайд, ще се състоят всяка вечер от 2-ри до 8-ми юни в кино Одеон и Дома на киното. През остатъкa от месец юни в кино Оден ще бъде показана гледка на ирландското ЛГБТ кино от последните три години.

Входът е свободен с пропуски от касата на кината.

Програмата включва продукции от България, Израел, Ирландия, Съединени американски щати, Тайван, Русия и Румъния, които са номинирани и отличени от фестивали като Берлинале, Сан Себастиан, Торонто и Трайбека.

Изданието на София Прайд Филм Фест 2018 година с горделивост показва две извънредно значими неща, а точно:

За първи път фестивалът ще покаже двa български късометражни кино лентата. “Преображение” е носителят на премията Jameson от София Филм Фест 2018, а “Брак” е първият филм на ЛГБТ тема, подсилен от НФЦ и селектиран от над 500 плана за развиване на Berlinale Short Film Station през 2016 година

Отново за първи път, в границите на фестивала, ще се организира и работилница за късометражни сюжети от балканския район. Избрани са 11 плана на обещаващи млади режисьори от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, които ще се състезават за награден фонд от 2500 евро. Тази самодейност е първа по рода си освен за Балканите, само че и за Европа. “ декларира Слава Дойчева, Арт Директор на София Прайд Филм Фест.

„ Правим този фестивал с пъклен доста обич и със съзнанието, че в България към момента има голяма потребност от ЛГБТ видимост. От схващане. От съпричастност. Правим този фестивал, тъй като имаме вяра в силата на историите. Да допират, да лекуват и да трансформират. Историите уголемяват мирогледа. Приближават те до другия човек. Поставят те на негово място. Неговата наслада, неговата болежка стават твои. И другият стопира да бъде “друг”. Така се случва смяната. “ споделя Слава Дойчева. И добавя по-късно: „ Историите утвърждават съществуването. И да, лекуват. Изключително значимо е за един ЛГБТ човек да види себе си отразен на огромния екран. Да се разпознае. Да бъде основният воин. Ето – не си самичък. Ти принадлежиш. Твоята история е част от огромната история. “


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР