За съвременната домакиня приготвянето на храна е само част от

...
За съвременната домакиня приготвянето на храна е само част от
Коментари Харесай

Суеверия в кухнята – какво никога не трябва да правим

За актуалната стопанка приготвянето на храна е единствено част от рутинните отговорности. Но нашите предшественици са се отнасяли с изключително почитание към акта на подготвяне на храна, както и към кухненските принадлежности и масата за хранене. За тях всяко ядене, приготвено вкъщи, е имало заветен смисъл.

Издигането в фетиш на мястото, където подготвяме храната, е повода за куп суеверия, доста от които са известни и към днешна дата.

Със сигурност някои от тях са ви познати, а за други даже не сте чували. Във всеки случай зависи от вас дали ще повярвате в тях или не.

Съдове

Никога не яжте от съдове и принадлежности с пукнатини: счита се, че това може да провокира злощастие в живота ви.

Ако керамична или порцеланова паница ненадейно се спука в ръцете на посетител в дома ви, то този човек ви завижда или ви клюки.
Съдовете, в които има храна, би трябвало да бъдат покрити с похлупак след залез слънце.

Ножове

Ако изтървете нож на пода, очаквате в дома ви да пристигна посетител от мъжки пол, а в случай че изтървете лъжица или вилица - тогава ще ви посети жена (в случая може да значи и позвъняване или съобщение). Ако не желаете това да се сбъдне, ударете ножа или лъжицата три пъти в пода.

В Русия има поверие, че в случай че вдигнете паднала вилица от пода и я сложите на масата, ще прогоните любовта от живота си.

Ако инцидентно кръстосате два ножа, до момента в който сервирате масата, то в близко бъдеще се пригответе за пътешестване.

В случай, че две лъжици инцидентно се кръстосат в тенджера, това дава обещание женитба.

Всички знаем от детството и че не е добре да се яде с нож - това значи, ще се ядосате без причина.

Трапезна маса

Трапезната маса се е считала за свещено място и е била обвързвана с олтара. Ето за какво е неуважително и неприятен знак да отрежете нещо навръх масата.

Слагането на пари на масата вещае беднотия: предците ни са вярвали, че парите от масата ще „ отлетят “ в различен свят.
Празните съдове на масата също дават обещание финансови проблеми: в никакъв случай не оставяйте чашите празни.

Не би трябвало да почиствате масата с хартия: това може да докара до кавги в фамилията. Вместо хартия използвайте влажна забрадка.

Храна

Хлябът и солта постоянно са били считани за свещени храни.
Не можете да оставите хляба на масата със забит в него нож - това вещае апетит.
Ако вярвате на старите славянски поличби, хлябът не може да се реже - просто би трябвало да го отчупите.
Никога не яжте от хляба, който различен човек е отчупил за себе си - това значи, че го лишавате от здраве.

Солта в къщата постоянно би трябвало да бъде в обилие, единствено тогава нейните притежатели ще се радват на обилие. Не можете да дадете назаем сол, тъй като индивидът, който я е взел от вас, може да вземе шанса ви и да ви изпрати куп несгоди. Ако въпреки всичко сте заели сол, в никакъв случай не я приемайте назад.
Ако инцидентно поставите сол в храната или напитките вместо захар (или обратното), радвайте се, чакат ви положителни промени в живота.

Ако пиете чай и забележите, че в чашата ви има чаено листо, това дава обещание подарък. Но разливането на чай вещае неразбирателство.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР