За сънародниците ни във Великобритания се застъпи омбудсманът Мая Манолова

...
За сънародниците ни във Великобритания се застъпи омбудсманът Мая Манолова
Коментари Харесай

Мая Манолова внася законодателно предложение, за да участват в евровота и българите във Великобритания

За сънародниците ни във Англия се застъпи омбудсманът Мая Манолова пред парламентарната правна комисия. Тя осведоми депутатите, че през днешния ден е провела среща с българи, живеещи отвън страната, и че всички са засвидетелствали угриженост към българите във Англия, които след Brexit ще бъдат лишени от опцията да гласоподават на идните евроизбори.
Манолова заяви, че е поела пред тях ангажимент да направи законодателно предложение и посочи, че ще го внесе до ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правната комисия, което ще даде опция на българите на Острова да могат да гласоподават. Манолова посочи, че опора за това е решение на Европейската комисия и позиции на Европейския парламент и Съвета на Европа, които приканват страните-членки да обезпечат опция на своите жители, живеещи в трети страни да вземат участие в евроизбори. По отношение на българите във Англия става въпрос за към този момент предоставени права.
" Като омбудсман съм доста сензитивна към лишаване на към този момент предоставени права на жителите ", акцентира Манолова и моли в този момент, при отварянето на Изборния кодекс около наложеното му президентско несъгласие, в преходнте и заключителните разпореждания да се даде опция на българите във Англия да гласоподават на идните евроизбори.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов изрази поддръжка, само че напомни, че и той е правил такова предложение и че на второ четене то не е получило поддръжка.
Манолова посочи пред публицисти, че въпросът за гласуването на българите зад граница и в Съединени американски щати, и Канада, Австралия и други страни стои и че той би трябвало да бъде прегледан от българските депутати. Има няколко апели, апели, мнения на европейските институции за обезпечаване на условия за гласоподаване на идния евровот на живеещите в трети страни, акцентира тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР