За съжаление, в 95% от случаите става дума за опити

...
За съжаление, в 95% от случаите става дума за опити
Коментари Харесай

Нов антирекорд: 100% ръст на сигналите за онлайн престъпления срещу деца през 2023 година

За страдание, в 95% от случаите става дума за опити за онлайн полова употреба на малолетни деца и младежи. Данните демонстрират, че това е най-високият брой сигнали, обработени от началото на съществуването на Центъра в границите на 1 година.

През миналата година близо 47 000 сигнала са обработени на деца и младежи, станали жертви на онлайн тормоз. Ръстът от миналата е двоен, като тогава откритите случаи са били малко над 23 000. Рисковете зад екрана на монитора, изключително за малолетните младежи, става все по-реален.

Константин Веселинов е татко на две момчета - на 14 и 16 години. Споделя, че и двамата са се сблъсквали с тъмната страна на онлайн пространството. Благодарение на това, че реагират бързо, не се стигнало до по-сериозни последствия.

" Синът ми е дал достъп до информация, с която след това беше уязвен един от профилите му. Първото, което те пробват, е със същия username и ключова дума да пробват на друго място дали става и сега в случай че той, както не си беше присъединил двуфакторната автентикация, мигновено могат да завладяват вашия профил с този username и ключова дума ", уточни той.

По подигравка на ориста Константин е киберексперт. Казва, че от ден на ден деца и младежи стават жертви на онлайн тормоз, а недоброжелателите стават още по-изобретателни.

" Най-важното от всичките неща е да научим децата си да взимат решения, както в киберсигурността, по този начин и в интернет, също и в живота те би трябвало да взимат решения - кое е вярно и кое не е. Затова би трябвало да им дадем причини ", изясни още Веселинов.

Въпреки притеснителната статистика, немалка част от родителите интензивно търсят информация по какъв начин да предпазят децата си във виртуалната действителност.

" Много е значимо да се създадат екранни фотоси, тъй наречените скрийншот на връзката, в която има изнудване, изпращане на голи фотоси, тормоз, с цел да можем ние да знаем какъв е случая и надлежно да предприемем нашите процедури. Всичко, което вършим, изключително когато е обвързвано с онлайн закононарушения, отива, след обработка от наша страна в дирекция " Киберпрестъпност " и те стартират да работят по случая незабавно ", уточни Антоанета Василева, координатор в Център за безвреден интернет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР