За съжаление у нас като че ли не се разбира

...
За съжаление у нас като че ли не се разбира
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: България се държи доста несериозно в НАТО от съюзническа гледна точка

" За страдание у нас сякаш не се схваща добре концепцията за засилено предно наличие в НАТО, която действа в балтийския район. Тази идея планува изпращане на готови - наблягам, готови - батальонни бойни групи в състав 1000-1200 индивида, които идват в съответната страна, която е единствено страна-домакин ", сподели в предаването " Офанзива “ по NOVA първият български представител в Алианса ген. Съби Събев.

Той продължи, че в България е измислено нещо, което дава статут на страната да бъде освен страна-домакин, само че да бъде и рамкова страна, което значи, че би трябвало да обезпечи и главния квалифициран състав на батальона. " Това няма по какъв начин да стане и го няма на никое място в практиката на батальонните бойни групи ", добави ген. Събев.

Този батальон, когато идва в друга страна, той нормално е квалифициран по всички стандарти на НАТО, със съответната система за командване и ръководство. Не виждам по какъв начин ние за малко време можем да го подготвим, с цел да извърши функционалността си. Плюс това - той не показва съюзническата взаимност, която действа в НАТО. Не може България да каже " Ние няма да одобряваме съюзни формирования под формата на една батальонна бойна група, ние ще я съставим сами ". Това е комплициране на концепцията и е много несериозно от съюзна позиция, изясни ген. Съби Събев.

" Никой не може да отговори твърдо сега дали ще има военни дейности сред Русия и Украйна. За страдание съветските войски нарастват като размер на руско-украинската граница - към този момент са към 130 000. Много хора се надяват, че спорът ще бъде избегнат и дипломацията ще свърши главната си задача. Но не е изключено ", счита той.

Според него въпросът опира до реномето на съветския президент Путин. Ако той се отдръпна, то ще пострада. " Експерти считат, че ще има отчасти нахлуване и признание на републиките Донбас и Луганск. Възможно е и нахлуване от Беларус, те с Русия единствено на процедура не са една страна ", добави ген. Събев.

Той напомни, че от НАТО ясно са декларирали, че Украйна не е член и може единствено да бъде подкрепена, само че няма по какъв начин Алианса да влезе във военни дейности.

" Юрофайтърите, който ще дойдат в България са испански, съвременни и многоцелеви, само че допускам, че те ще дойдат като Еър полисинг - за защита на въздушното пространство ", сподели още военачалник Събев. За него сключването на контракта за втората част на изстребители от Съединени американски щати е трябвало да се случи по-рано.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР