За съжаление, предишното правителство през декември 2020 г. допусна да

...
За съжаление, предишното правителство през декември 2020 г. допусна да
Коментари Харесай

Радев обвини кабинета "Борисов", че нанесъл щети с климатичната си политика

За страдание, предходното държавно управление през декември 2020 година позволи да се тръгне по тази пътека и в този момент ние би трябвало да вършим всичко допустимо, с цел да минимизираме вредите за България. " Това е декларирал президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел, където се организира Европейски съвет и през днешния ден водачите на страните членки разискват бързото повишаване на силата в съюза.

Радев явно има поради одобряването от страните членки в края на предходната година на амбициозната цел за чисто понижаване към 2030 година на нездравословните излъчвания в съюза с най-малко 55% спрямо 1990 година и разработване на Европейски климатичен закон. Само че утвърждението на предварителното съглашение за подобен закон сред Европейския парламент и Европейския съвет стана през юни, когато на власт към този момент бе служебното държавно управление, назначено от прзидента на България.

Това обвиняване към кабинета на Бойко Борисов е тъй като е поел ангажимент за понижаване на излъчванията в края на това десетилетие от 40% на 55%. Радев не изяснява какви са тези " вреди ", а единствено приказва, че " би трябвало да внедряваме нови решения в нашата енергетика и то ускорено, само че никога не би трябвало да позволяваме рисково осъществяване на този преход. "

" Ще упорствам, както и няколко други страни, да бъде осъществен разбор за връзката сред актуалната енергийна рецесия и признатия [през декември 2020 г.] пакет " Подготвени за цел 55 ", показва още президентът без да разяснява какво ще произтече от подобен разбор. Но той декларира, че за България контрактуваното фрапантно понижаване на излъчванията щяло да форсира прекъсването на обичайни базови мощности, без да има подготвеност да за подмяна с нови такива съгласно актуалните технологии.

Президентът, който навлиза в последните три седмици от акцията си преизбиране на вота на 14 ноември, към този момент се разгласи за това въглищните централи у нас да работят още 20 години и през днешния ден повтори отбраната си за нуклеарната сила и природния газ, въпреки още да няма решение на Европейски Съюз, признаващо тези енергоизточници за заслужаващи евросредства като настоящи позитивно на битката с климатичните промени.

" Ще настояваме Европейската комисия да се намесва пламенно с надзор върху тържищата и ограничения за попречване на спекулата ", добавя президентът. " България създава сила, задоволителна за своя пазар, и изнася сила. Ние сме част от Европейски Съюз и този експорт не може да бъде спрян, а това въздейства на цените в България ", споделя още той. Известно е от месеци, че най-евтиният ток, създаден в България, незабавно се изнася в чужбина, а за вътрешния пазар остава по-скъпият. От думите на Радев излиза, че в търговията с сила се прави или може да се извърши закононарушение, вдигащо цените, а не че повишаването, което следим, е резултат на неправилни решения и слаба регулаторна рамка в България.

 Радев упрекна кабинета
© Прессекретариат на Държавния глава

Като представител на България президентът споделя, че ще търси отбрана на жителите и бизнеса посредством координирани дейности на равнище Европейски Съюз.

За общи дейности на европейско равнище е приказвал през днешния ден и евродепутатът Илхан Кючюк на срещата на демократични министър председатели и президенти с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел преди съвещанието на Европейския съвет. По думите му измежду на-правилните решения било да има групов контракт за цените на доставките на газ в бъдеще.

Тази концепция се поддържа от страни като Италия и Испания, само че не подхожда на Белгия, да вземем за пример. Селин Тейе, министърка на околната среда на Валония, съобщи, че " не сме уверени на този стадий, че груповите покупки на газ са решението, разискването би трябвало да родължи в Европейския съвет ", цитира думите ѝ " Ройтерс " от среща с сътрудниците ѝ от другите страни от Европейски Съюз. Премиерът Александер де Кро съобщи, представен от " Политико ", че " е забавно по какъв начин все по-често, когато имаме проблеми на национално равнище, всеки желае Европа да се намеси ". По думите му, предадени от диплотически източик, Европа трябвада стори повече, само че и че протичащото се е цената на зависимостта от изкопаеми горива.

Подходът на Гърция е малко по-различен - министър председателят Кириякос Мицотакис също приканва за интервенция на Европейската комисия за намаление на цените и опция за пазаруване на газ от централизирана европйска платформа, само че и показва като опция Източното Средиземноморие да бъде създадено като различен източник за Европейски Съюз. Става дума за импорт на газ - в това число полутечен - от страни като Катар или Египет, както и на ток от Северна Африка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР