За съжаление хакерската атака срещу НАП уронва престижа на институцията.

...
За съжаление хакерската атака срещу НАП уронва престижа на институцията.
Коментари Харесай

ИТ специалист за хакера Кристиян: Аз вълшебници не виждам

За страдание хакерската офанзива против Национална агенция за приходите уронва престижа на институцията. Целта на такива офанзиви нормално е парична. Това уточни пред bTV ИТ експертът Константин Веселинов.

Според него на този стадий всички стартирани хипотези са вероятни. „ В момента в Национална агенция за приходите стават много забавни неща. В момента става Наредба 18 – за фискализирането. В момента вкарват по-умни касови апарати, които в действително време регистрират всяка продажба с Национална агенция за приходите “, разяснява той.

По адрес на хакера Кристиян Бойков той съобщи: „ Може да желае да си прави реклама, може да желае да си покаже егото. Аз вълшебници не виждам, да ви кажа почтено. Иначе бих ги взел на работа “.

„ Огромно количество от експертите в осведомителната сигурност рабоят с Линукс. Но това какво общо има със случая? “, разяснява той по отношение на някой причини за виновността на Бойков.

„ Дали го е направило това момче – нямам визия. Възможно ли е – допустимо е. Възможно ли е да не е той – изцяло “, добави Веселинов.

„ Хората би трябвало да бъдат доста бдителни сега. Вероятността да бъдем атакувани нараства доста “, сподели той.

Според него офанзивите няма да свършат с този опит, в случай че страната не предприеме ограничения. Хората най-често и най-лесно ще бъдат атакувани посредством така наречен фишинг мейли. Експертът прикани да не се клика на тях, да не се попълнят персонални данни и да не се сменят пароли през такива мейки, които видимо идват от банки и институции.

Относно отгвороността за пробива в Национална агенция за приходите Веселинов сподели: „ В момента няма орган, който да одитира. Не съм сигурен, че има кой да направи този дипломиран одит по верния метод “.

„ Министърът (на финансите) не е отговорен. Някой му е споделил „ Всичко е наред “, добави той.

„ В тази седмица имаше десетки и стотици офанзиви към държавни сдружения. Ние успяхме да ги спрем. Когато има мониторинг, заплахата понижава фрапантно “, сподели специалистът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР