За съжаление фасадата откъм канала Фредериксхолмс се срути, се казва

...
За съжаление фасадата откъм канала Фредериксхолмс се срути, се казва
Коментари Харесай

Нотр Дам 2: Рухна и основната фасада на изгорялата историческа сграда в Копенхаген


" За страдание фасадата откъм канала " Фредериксхолмс " се срути ", се споделя в обява в обществената мрежа " Екс " на службите за незабавни дейности. Няма данни за потърпевши хора, а регионът е бил евакуиран. 

Огънят, който избухна във вторник, провокира и  сриването на островърхата кула (шпил) на издигнатата преди четири века знакова постройка, както и разрушаването на огромна част от покривната структура .

През миналата нощ към момента бушуваха пламъци, главно в мазето на постройката, само че те бързо бяха потушени, оповестиха избавителните служби. В някои елементи на постройката са останали единствено външните тухлени стени , а всичко останало е изпепелено. Макар и тук-там непокътнати, подовете са подгизнали от пожарникарската пяна. 

По-рано през днешния ден от противопожарната работа на Копенхаген обявиха, че на следващия ден ще продължат работата по укрепването на това, което е останало от външните стени. По-късно стана ясно, че главната фасада на изгорялата историческа сграда се е срутила. 

До стените бяха подредени огромни контейнери, цялостни с тухли с концепцията да се подпрат стените и да се  предотврати цялостното сриване на историческата постройка.

Според полицията установяването на повода за пожара може да отнеме месеци.

Снимка: БТА/da Marie Odgaard, Ritzau Scanpix via AP

Снимка: БТА/Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix via AP

Датчани се надяват емблематичната постройка да бъде възобновена, както дадоха обещание от датската комерсиална камара преди да стане ясно за последното сриване. За благополучие, няма потърпевши при случая.

Пожарът подсети по мащабите си за този през 2019 година в парижката катедрала " ".   

" За датчаните борсата е като " Нотр Дам " за парижани ", разяснява през вчерашния ден пред Dir.bg българка, живееща от 20 години в Копенхаген. Пожарът от 2019 г. унищожи покрива на считаната от мнозина за един от най-хубавите образци на френската готическа архитектура.  " Парижката Света Богородица " е и един от най-известните знаци на Париж и френската нация. 

Сградата е строена през 17-и век, а допреди50 години там се е помещавала датската фондова борса
Снимка: БТА/AП

Подобно на нея постройката в Копенхаген, датираща от началото 17-и век, е една от забележителностите на датската столица и е известна туристическа атракция. В нея допреди 50 години се е помещавала и датската фондова борса. Датската комерсиална камара, която е притежател на остарялата фондова борса и я употребява за седалище, се зарече  да възвърне емблематичната сграда .

За датчаните борсата е като " Нотр Дам " за парижани
Снимка: БТА/АП, Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Кметът на Копенхаген Софи Хесторп Андерсен съобщи, че идния месец ще замине за Париж, с цел да изследва по какъв начин е била възобновена катедралата " Нотр Дам ", която преди пет години също бе опустошена от пожар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР