За съжаление, един от най-разпространените символи на годината е защитната

...
За съжаление, един от най-разпространените символи на годината е защитната
Коментари Харесай

2020: Над 1,5 млрд. маски плуват в световния океан

За страдание, един от най-разпространените знаци на годината е защитната маска за еднократна приложимост. Много хора съблюдаваха наредбите на СЗО и държавните управления за ограничение на разпространяването като се приучиха да носят маски, само че...не демонстрираха никаква екологична грижа към задъхващата се от отпадък планета и разхвърляха еднократните маски на всички места. Те са към нас - по улиците, във всяко кътче от нашите квартали, от канализационните шахти до реки и потоци, из парковете и по плажовете, вятърът ги разнася из гори и полета...

По последни изследвания не по-малко от 129 милиарда маски за лице се употребяват всеки месец по света. И в този момент се оказва, че океаните ни са задръстени от маски, сочи нов отчет на морската природозащитна неправителствена организация OceansAsia. Базираната в Хонг Конг група пресмята, че към 1,56 милиарда защитни маски са " наводнили " океаните ни единствено през 2020 година
Маските могат да се трансфорат в още един главен фактор за продължаващата рецесия на замърсяването с пластмаса в нашия океан. За разграждането им по натурален път ще са нужни 450 години.Маските за еднократна приложимост, предложени от здравните управляващи и употребявани като персонални защитни средства по целия свят, са направени от голям брой пластове полипропилен - тънки пластмасови нишки. При 52 милиарда броя, създадени през тази година, със приблизително тегло на всяка полипропиленова хирургическа маска за лице от 3 до 4 грама, бихме могли да отчетем от 4680 до 6240 тона ново замърсяване с пластмаса.
100 милиона тона пластмаса към този момент могат да бъдат открити в международния океан според  Организация на обединените нации. Между 80 и 90 % от боклука идват от наземни източници. И според  отчет,  направен за Световния стопански конгрес през 2016 година в Давос, Швейцария, до 2050 година се счита, че пластмасовите боклуци в океана ще надвишават броя на всички риби.
Според отчета на OceansAsia размерът на продажбите на еднократни маски за лице се движи експоненциално от 800 млн. $ през 2019 година до над 166 милиарда $ през 2020 г.„ Това е значимо, би трябвало да пазим хората в сигурност, само че в това време би трябвало да мислим и за дълготрайното влияние върху нашата околна среда “. Това съобщи доктор Тийл Фелпс Бондаров, шеф на групата за проучвания.
Докладът моли хората да носят маски за многократна приложимост, когато е допустимо, като в същото време изхвърлят защитните си средства вярно като стъпка към понижаване на общото ползване на пластмаси за еднократна приложимост.
OceansAsia също по този начин приканва управляващите да предизвикват потреблението на маски за многократна приложимост, да разгласяват насоки за вярното произвеждане и приложимост на маски за многократна приложимост, да образоват обществеността за отговорно изхвърляне на маски, наред с други ограничения.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР