За руския и азербайджанския президент тази среща в Москва е

...
За руския и азербайджанския президент тази среща в Москва е
Коментари Харесай

Русия като основа за сигурността. Какво говориха Путин и Алиев

За съветския и азербайджанския президент тази среща в Москва е първата от декември насам. Ситуацията предразполагаше към обширен диалог. Имаше и незабравим мотив - 50-годишнината от началото на строителството на Байкало-Амурската автомагистрала. Основното, за което стана дума, е в материала=

" Голям капацитет "

Путин и Алиев поддържат връзка постоянно. От 2003 година, когато зае този пост, президентът на Азербайджан е направил повече от петдесет визити в Русия - за двустранни договаряния, интернационалните срещи на върха, както и срещи, отдадени на уреждането на Карабах.

Предишният път държавните глави се срещнаха през декември в Санкт Петербург, на срещата на върха на Оперативно-наблюдателно дело. Преди това, през май 2023 година, Алиев взе участие за първи път в съвещание на Висшия евразийски стопански съвет в Москва. Там водачът на Азербайджан и министър председателят на Армения Никол Пашинян направиха историческо изказване: те взаимно признаха териториалната целокупност на своите страни.

Първото посещаване след преизбирането на Владимир Путин беше планувано да съвпадне с половинвековния празник на БAM. Гайдар Алиев, бащата на сегашния президент на Азербайджан, директно ръководеше въпросите, свързани със строителството на автомагистралата, напомнят от Кремъл.

„ Имаме доста общи ползи, имаме огромен капацитет за съдействие и най-важното – богатите обичаи на двустранните връзки “, означи още прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в навечерието на договарянията. „ Има политическа воля и от двете страни да продължим и развием тези връзки по всевъзможен вероятен метод.

Всеки употребява това

Путин стартира с БАМ. „ Всички знаят, че вашият татко е изиграл доста значима роля, управлявал е държавна комисия, посещавал е неведнъж строителни обекти, в действителност той е бил един от уредниците на този величествен план, значим за целия Съветски съюз, помним го и сме му доста признателни, тачим загатна за това “, акцентира президентът.

И уточни така наречен Източен полигон на съветските железници, ситуиран в рамките на четири железници: Красноярска, Източносибирска, Забайкалска, Далекоизточна. През есента на 2022 година беше приключен първият стадий от строителството на оборудванията на БAM и Транссибирската железница: тунели, мостове, електрически подстанции. Останалите ще бъдат приключени до края на 2024 година

„ Годините труд, които вашият татко вложи в реализацията на този голям план, и през днешния ден играят забележителна роля “, обърна се Путин към своя събеседник. „ И освен за Русия, само че и за цялото Оперативно-наблюдателно дело Виждам, че по един или различен метод доста от нашите сътрудници употребяват тази транспортна артерия ”, добави съветският президент.

" Търговският ни оборот пораства ", президентът мина от транспортни към стопански индикатори, " Той към този момент доближи четири милиарда $ ". Руските вложения в азербайджанската стопанска система са шест милиарда. Активна е и междуправителствената комисия. „ Има доста забавни области на съдействие в действителния бранш на стопанската система, в услугите, в инфраструктурата – някои от тях, съгласно мен, са добре известни измежду обществеността на нашите страни “, сподели Путин.

Отделно той означи доста „ чувствителни “ въпроси, свързани с гарантирането на сигурността в района. Те също би трябвало да се създават дружно.

Радваме се по какъв начин се вземат решение проблемите “

Алиев от своя страна изрази признателност за думите за татко си. „ В Азербайджан в действителност ценим отношението към паметта на Гайдар Алиевич, което виждаме в съветското управление, както и измежду обществеността “, сподели той.

И продължи: „ Такива паметни моменти в историята сближават още повече нашите страни и нации и способстват за по-нататъшното прогресивно развиване на нашите връзки. Ние сме доста удовлетворени от това по какъв начин се развиват нашите връзки. “

Повече от две години Москва и Баку си сътрудничат в границите на „ Декларацията за съюзническо съдействие “, подписана в Кремъл през февруари 2022 година

Подобно на Путин, Алиев обърна внимание на превоза. „ Международният план за кулоар “Север-Юг ”, сплотяващ нашите страни и нашите сътрудници, е от световно значение за сигурността на транспорта на товари и за стимулиране на комерсиалните връзки сред доста страни “, означи той.

Що се отнася до проблемите на районната сигурност, Баку също е „ удовлетворен от метода, по който те се вземат решение “. „ Русия е фундаментална страна във връзка с районната сигурност в Кавказ и в по-широката география и доста зависи от дейностите и взаимоотношението сред нашите страни “, акцентира Алиев.

Преговорите продължиха на четири очи на работна закуска. След това президентите ще имат среща с ветерани - строители на БАМ.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14616 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед23515Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед18290Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед62800В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед39416Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед129675Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед89338Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР