За Русия няма особено значение кое правителство е в София,

...
За Русия няма особено значение кое правителство е в София,
Коментари Харесай

Посланикът ни в САЩ Георги Панайотов: За Москва няма значение кое правителство е в София, за тях сме неприятелска държава -

За Русия няма изключително значение кое държавно управление е в София, за тях сме неприятелска страна. Това съобщи във връзка на изгонването на наши дипломати в първия ден на служебния кабинет българският дипломат в Съединени американски щати Георги Панайотов в извънредно изявление за предаването „ Офанзива “ на Nova NEWS.

" Знакът е, че Русия си пази ползите по този начин, както тя ги вижда и по този начин, както тя ги схваща. Г-жа Митрофанова си прави нейната работа, каквото ѝ е казано да прави от Кремъл. Ние по какъв начин реагираме на всичко това, което се случва, това е по-важното ”. За него след експулсиране от нашата страна на съветски дипломати реакцията на Русия са „ естествени реципрочни дейности ”. „ Аз си задавам въпроса за какво не го направиха по-рано. Но по този начин или другояче го направиха, с което може би желаят да ни покажат, че за тях няма изключително значение кое държавно управление е в София. За тях сме неприятелска страна ”. – сподели посланикът ни във Вашингтон.

Дипломатът разяснява, че до половин година Съединените щати ще имат създадена тактика във връзка с Черноморския регион.
" В американския Конгрес беше импортиран законопроект и от двете партии - и от Демократическата, и от Републиканската - този законопроект касае сигурността в Черно море. Той планува масирана поддръжка и съдействе за всички страни, които имат крайбрежна линия на Черно море. Една от тях е България ", уточни Панайотов.

По думите му става въпрос освен за модeрнизация на въоръжените сили, за създаване на инфраструктурата, за гарантиране на енергийната сигурност, за задълбочаване на търговско-икономическите връзки сред Съединени американски щати и България и останалите черноморски страни, както и за подсилване на демократичните институции в страната и за битката с корупцията.

" В този документ – той не е единствено благопожелание и метафизичен размисли, всичко е написано доста ясно - с отговорници, със периоди ", акцентира още Панайотов. „ Това са задачите, половин година след приемане на законопроекта, администрацията ще има грижата в детайли да разпише детайлите ", добави посланикът.

Посланик Панайотов коментира и въпроса с изтребителите Ф-16, като назова „ приятна изненада ” предлагането за доокомплектоването на бойната ни ескадрила с този вид изтребител. „ Офертата, която Съединени американски щати показаха за втората група 8 броя Ф-16 е една извънредно приятна изненада – откъм цена, тъй като е идентична с първата група. Но втората група Ф-16 ще имат доста по-съвършени бойни качества - ще имат повече ракети, повече бомби, половината самолети ще бъдат с две седалки ".

На въпрос за периода, в който би трябвало да дойдат първите закупени от страната ни изтребители Ф-16 от Съединени американски щати, Панайотов отговори: „ 2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети. Имаме си работа с държавното управление на Съединени американски щати. Това не е селски битак. Правителството на Съединени американски щати изясни, че закъснението на първата доставка се дължи на спиране на веригите за доставка. Това се случи в целия свят. Може би офертата би трябвало да се преглежда и като отплата ”, уточни посланикът и добави, че в завода в Южна Каролина частите и съставените елементи на първия български изтребител към този момент са във фабриката и асемблирането на самолета ще стартира в най-скоро време.

Панайотов разяснява и въпроса с газа, като акцентира, че не е специалисти и ще приказва с обстоятелства. „ Първят факт е, че най-големият производител на газ в света, са Съединени американски щати. Не е Русия, както доста хора си мислят. Освен това, най-големият вносител на газ в Европа сега към този момент са Съединени американски щати, не е Русия. Домакинствата в Съединени американски щати заплащат за газ 6 пъти по-евтино, в сравнение с семействата в Европа за газа, който идва от тръбите от Русия. Това не значи, че американският газ стига в България или в Европа на шест пъти по-ниска цена. Това са обстоятелствата, има задоволително специалисти в България, уповавам се да постъпят мъдро, вярно, тъй като единствено един огромен транспортен съд с LNG може да подсигури отоплението на 140 000 семейства. Запознах ви с обстоятелствата, а пък решението какво да се прави е на българското държавно управление ”.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР