За Русия – с обич е озаглавена луксозната антология, която

...
За Русия – с обич е озаглавена луксозната антология, която
Коментари Харесай

Посветено на освободителите

 Боян Ангелов, Станка Шопова и Алексей Новоселов  Корицата на антологията

„ За Русия – с любов ” е озаглавена първокласната антология, която Съюзът на българските писатели показа в РКИЦ-София, в навечерието на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война. Събитието притегли десетки фенове на поезията за един самобитен реверанс към нашите освободители. Изданието е билингва (български-руски) и включва стихотворения от 100 български поети. То е дело на изд. „ Български публицист ” и Фондация „ Устойчиво развиване за България ”. На корицата е изобразен съветският паметник-костница в с. Шипка, а на четвърта корица е паметникът на цар Александър ІІ – Освободител. В предговора към книгата, дело на Бойко Коцев, дипломат на Р България в Руската федерация, са припомнени думите на Дмитрий Лихачов, който назовава България „ страна на духа ” и е подчертано върху общите ни корени – православието, кирилицата, вековното културно и духовно другарство, което е основало условия за надълбоко навлизане на нашите литератури.

В експозето си Боян Ангелов, ръководител на Съюз на българските писатели, означи: „ В българската памет съществуват повече от 2000 национални песни, в които е заложен копнежът на народа ни, че ще бъде освободен от братята руснаци. Щастлив съм, че обичта към Русия продължава през всичките 140 години независимост. След творбите на класиците на литературата ни (Д. Чинтуров, П. Р. Славейков, Ив. Вазов, Т. Траянов, Ем. Попдимитров, Хр. Смирненски, Д. Габе, Ат. Далчев, Н. Вапцаров, В. Петров и др.), следват стиховете на поети от втората половина на 20 век и началото на 21 век. Но тук читателите ще прочетат освен стихотворения за Освободителната война, само че и за Опълчението, за другите нации, взели участие в борбите, за съветски поети и писатели, за съветската просвета. Книгата е картина на нашето чувство за съветския народ. ”

В презентацията взе присъединяване съветникът по културата на посолството на Русия Алексей Новоселов, който сподели: „ Дълбок реверанс за всички вас, поетите на България, за гения и обичта ви към Русия! ”

Този план е сбъднат с изключителната морална и финансова помощ на госпожа Станка Шопова. До края на март антологията ще бъде показана в Москва. „ Трябва да ви кажа, че в Русия ни обичат, познават и знаят, че отношението на елементарните хора не е променено макар политическите трансформации в Европа ” – заключи Станка Шопова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР