За рожден ден на бургера се счита 27 юли. Своето

...
За рожден ден на бургера се счита 27 юли. Своето
Коментари Харесай

Славната история на бургера

 бургер

За рожден ден на бургера се смята 27 юли. Своето име американският сандвич дължи на емигранти от немския град Хамбургер. Въпреки това, с цел да стане „ кралят “ на американския фаст фуд, немският бифтек трябвало да стане комфортен за ястие „ на крайник “.

Днес е мъчно да се повярва, само че преди повече от 100 години никой и не подозирал какъв брой вкусно може да бъде ядене, състоящо се от пържена пържола, сложена сред две хлебчета. Със своята елементарност и реформаторски план бургерът внезапно станал известен измежду всички пластове на популацията.

Растящата с всеки ден популярност на бургера довела до там, че всички по този начин или другояче желали да бъдат съпричастни към неговото изобретяване. За авторство претендирали както доста американци, които твърдели, че имат фундаментална роля за основаването на това ядене, по този начин и кулинари от други страни.

В последна сметка опитите всеки да вземе за себе си парче от славата, довело до там, че хамбургерът станал с много мътна история. Разгледахме историческите архиви и се опитахме да изясним кой в действителност е „ татко “ на бургера:

Самата дума „ хамбургер “ идва от името на втория по величина град в Германия – Хамбургер. Според една версия, точно оттова рецептата е попаднала в Америка дружно с немски емигранти. По това време хамбургерът представлявал парче пържено свинско в самун.

Според друга версия, хамбъргерът бил кръстен по този начин в чест на град Хамбург в щата Ню Йорк. През 1885 година братята Чарлз и Франк Менчис предложили на провеждащия се локален панаир пържена пържола от телешко, поставена сред две питки. Казват, че им приключил запасът от свински салами, които употребявали за своите сандвичи, и по тази причина решили да ги заменят с наличното телешко.

През същата 1885 година на панаира в Сеймър Чарли Нагрин продавал кюфтенца, положени сред две филии самун. По негово мнение това ястие подхождало чудесно на мероприятието, защото можело да се яде в придвижване. Своето кулинарно създание той нарекъл „ Хамбургерът на Чарли “.

За първи път в нюйорските заведения за хранене терминът „ хамбургер “ се появил през 1834 година. Първото споменаване на „ Хамбургския стек “, чиято тодина се явява Германия, се среща в списанието „ Вечерен Бостън “ от 1884 година.

Семейството на Оскар Уебър Билби от град Тълса твърди, че първият хамбургер е подготвен от техните предци. Това станало през 1891 година. Прадядото на Оскар пекъл кюфтета и ги пълнел в питки с квас. През 1995 година губернатор Франк Китинг нарекъл град Тълса „ Истинското отечество на хамбургера “.

Друг готвач, който е допустимо да е изиграл роля за появяването на хамбургера, е Отто Куасва. През 1891 година той приготвил говежди котлети, върху които добавил пържени яйца. Моряците, посещаващи кафето, след това махали яйцето, оставяйки единствено пържолата.

За откривател на хамбургера смята себе си и готвачът Флетчър Дейвис от щата Тексас, който през 1880 година поставил печена пържола с горчица и лука сред две части самун. През 1904 година на панаира в Сейнт Луис Флетчър и жена му разкрили лавка, в която продавали своите хамбургери.

През 1900 година в родния си град Ню Хейвън своя първи хамбургер приготвил Луи Лесинг. Клиент поискал да подготви някакво бързо и топло ястие. Луис изпекъл на грил една пържола и я поставил сред две препечени филийки.

Заради този подробност кулинарните критици отказваха да признаят, че точно Луи приготвил първия хамбургер. Все отново, през 2000 година Библиотеката към Конгреса на Съединени американски щати нарекла Лесинг индивидът, който направил първия американски хамбургер.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР