За решението на военните обвинители стана ясно в средата на

...
За решението на военните обвинители стана ясно в средата на
Коментари Харесай

Военният съд в Сливен реши делото за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи

За решението на военните обвинители стана ясно в средата на септември т.г. от отчета за три месеца от встъпването в служба на министъра на защитата Тодор Тагарев.

Подполковник Терзиев почина в нощта на 9 юни 2021 година, откакто неговият изтребител МиГ-29 се разруши в морето край Шабла по време на подготвителна пукотевица.

Повече от година след случая - през ноември 2022 година - Военната прокуратура в София упрекна полковник от армията за причиняване на гибел по несъобразителност и тежки нездравословни последствия за Министерството на защитата на стойност 9 млн. лв. по време на тактически учения.

Според прокуратурата полковник Методи Орлов заради немарливо осъществяване по време на стрелбите в границите на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет и заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковникът не е забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на Терзиев. Стрелбата е била от височина малко над 1000 метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

Пак съгласно прокуратурата полковникът не е извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не е взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност се е стигнало до разрушение на самолета МиГ-29, чиято стойност е 9 032 587,09 лв..

Постановлението на Военно-окръжната прокуратура за преустановяване на следствието не беше оповестено, само че по неофициална информация в него се споделя, че водачът не е направлявал параметрите на полета, тъй като е бил съсредоточен в целта. Заради ситуацията на самолета - дясното полукрило е било съвсем отвесно към земята, маневрата за излизане от офанзива безусловно е забила самолета в морето. Освен това се казвало, че във всеки един миг до 924 м водачът е можел да избегне удара с морската повърхнина.

Семейството на починалия водач обаче е обжалвало постановлението за преустановяване и през октомври то е било анулирано от състав на Военния съд в Сливен с докладчик полк. Воля Кънев. Определението също не е оповестено, само че пък е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, поради пропуски при администрирането му. От определението на въззивната инстанция излиза наяве, че съгласно съда в Сливен следствието би трябвало да продължи.

Очаква се решението на военноапелативните магистрати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР