За реформа в съдебната система много политици говорят, но малко

...
За реформа в съдебната система много политици говорят, но малко
Коментари Харесай

Гешев ще живее по-спокойно, ако му отнемат правомощията

" За промяна в правосъдната система доста политици приказват, само че малко работят ", сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ при започване на срещата на управлението на парламентарната група с основния прокурор Иван Гешев.

Обвинител №1 към този момент организира такива срещи в Народното събрание с " Български напредък " и с ГЕРБ. Карадайъ добави още, че за някои правосъдната промяна се показва в това да пазят " ползите на една персона и един частен кръг ".

" Как вие виждате отнемането на пълномощията на основния прокурор? ", попита Карадайъ основния прокурор, като добави, че предвид на образуваната конституционна комисия и депутатите ще разискват този въпрос. Лидерът на Движение за права и свободи обаче направи ангажимента, че преди да вземат решенията в тази посока, те ще разясняват концепциите с основния прокурор, на нас ще ни следва да имаме такава работа. " Ще се допитаме до вас ", сподели Карадайъ.

" Съвсем съществено ще ви кажа - наподобява ми доста добре, тъй като ще пребивавам доста по-спокойно ", отвърна Гешев на въпроса за пълномощията му.

" Аз не се тормозя да чуя причините на Демократична България и Политическа партия, без разговор не може ", безапелационен беше той. И добави, че разделянето на управляващите значи и взаимоотношение сред тях, а не " правосъдна промяна ", която да се възприема като метод да се овладее правосъдната власт.

" А другояче, за концепциите за промени в Конституцията споделих и на други парламентарни групи - моето мнение е, че въпросът с пълномощията на основния прокурор би трябвало да бъде решен. Защото това се употребява единствено с политически цели ", съобщи Гешев. Той уточни, че на всички места в Европейски Съюз прокуратурата е йерархично конструирана, по този начин, както е и у нас.

" След 10 ноември чакаме прелиминарен разбор на това, което се случва. Резултатите към този момент стартират да се появяват и ще са трагични за българските жители. Донякъде съм задоволен, че успяхме да защитим българските магистрати ", уточни Гешев и назова закриването на спецправосъдието " драматичен законодателен опит ".

По думите на основния прокурор, европейските прокурори и съдии са изразили главно страдание по-късно решение.

" Това бе лустрация на съдии и прокурори, нещо, което Българската конституция не позволява. Конституционният съд удостовери това мое мнение. Връщаме се към модели, които бяха отречени от европейските ", уточни обвинител номер едно и предсказа изключително мрачни вероятности в бъдеще.

" Недай си Боже, да се наложи да поносим следствията и в персонално качество. Уплашен съм ", уточни още Иван Гешев, цитира дир.бг.

Срещите на основния прокурор с политическите сили от Народно събрание са по отношение на писмо, което Гешев изпрати до всички депутати от 48-ия парламент по отношение на нуждата от спор за провеждането на правна промяна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР