За реформа на бавните и тежки съдебни производства, а не

...
За реформа на бавните и тежки съдебни производства, а не
Коментари Харесай

Шефът на апелативната спецпрокуратура: Да се реформира тромавият съдебен процес, а не съдебната структура

За промяна на бавните и тежки правосъдни производства, а не на правосъдната конструкция, настоя в  “Денят стартира ” ръководителят на профилираната апелативна прокуратура Ивайло Ангелов.

Повод за гостуването му беше отвореното писмо, с което Ангелов се обърна към парламентарната комисия по правни въпроси и правосъдния министър. В писмото той упорства представители на профилираната прокуратура да бъдат включени в работните групи, които основават измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Подобно отворено писмо преди дни изпрати и ръководителят на профилираната прокуратура Валентина Маджарова.

В ефира на „Денят започва“ Ивайло Ангелов съобщи, че няма пояснение за какво представители на профилираното правораздаване не са включени в правенето на предложенията за законови промени в правораздаването, откакто присъединяване им се изисква от Закона за нормативните актове.

Той се разгласи изрично срещу закриването на профилираното правораздаване и посочи, че с премахването на тези структури правосъдната система у нас се връща в неефективното си положение от 2010 година. Така, съгласно Ангелов, ще се заличи целият реализиран прогрес в региона на битката против проведената престъпност. Ще се загуби и специализацията на магистрати, профилирани да работят в тази област.

„Закриването на спецпрокуратурата ще е провал. Всеки съд, на който му е пратено такова дело ще прати спор за подсъдност към Върховен касационен съд. Няма съд, който да желае да преглежда толкоз комплицирани дела“, съобщи Ангелов.

Според него при закриване на профилираното правораздаване не е ясно какво ще се случи със събраните доказателства по делата и правосъдните заседатели по тях. Така има риск да се стигне до несправедливи оправдателни присъди.

Той акцентира, че профилираната прокуратура е отбелязала извънредно положителни резултати в битката с проведената престъпност и поради това е натоварена с спомагателни пълномощия за битка с корупцията по високите етажи на властта.

По думите на Ивайло Ангелов спецпрокуратурата не разполага с нужния запас и по тази причина на моменти работата боксува.

Неговото предложение е компетентността на профилираната прокуратура да се промени и да остане на равнище битка с проведената престъпност, а битката с корупцията по високите етажи на властта да се поеме от Националната следствена работа. Той не е склонен с предложенията на ръководещите.

„Разследването на корупцията по високите етажи на властта би трябвало да се разпореди на Национална следствена служба. Защо се разпорежда на проверяващите служители на реда от районните ръководства – това е абсурдно“, разяснява Ангелов.

Ивайло Ангелов отхвърли обвиняванията, че профилираното правораздаване се употребява за изборно гонене на избрани персони.

„Личното ми усещане е, че тези обвинявания са насадени от отзиви на хора, които са наказателно преследвани за закононарушенията, които са направили. Логично е, когато си обвинен по едно дело, да упрекваш страната, че ти търси отговорност, а не себе си. Специализираната прокуратура е неуместна за всички ”, сподели той.

Ръководителят на профилираната апелативна прокуратура акцентира още, че звеното няма нито една рецензия от евроинституциите и получава високо самопризнание от интернационалните сътрудници. Специализираната апелативна прокуратура е носителка и на оценки, а неотдавна е определена за ръководител на Секретариата на интернационалната организация на прокурори, ангажирани в преследването на проведените незаконни групи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР