За разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха, държавните институции

...
За разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха, държавните институции
Коментари Харесай

Софиянци искат премахване на гето - предлагат им станция да мери чистотата на въздуха

За разрешаване на казуса със замърсяването на въздуха, държавните институции оферират да се слагат 22 измервателни станции в София.

Граждани от кварталите " Красна поляна ", " Западен парк " и " Овча купел " не са съгласни обаче, че слагането на станции е мярка. Те упорстват целият квартал " Факултета " да бъде отстранен, защото от него идва най-голямата централизация на замърсяване.

Те желаят да знаят какво се случва с разделното събиране и преработване на битовите боклуци, след апелите на Столична община жителите да изхвърлят разделно отпадъците.

На полемика с хазаин националният омбудсман стана ясно, че до края на 2020 година се планува да се отстранен всички здания на виетнамските общежития, откакто още 2 до 3 ще бъдат отстранени тази година.

Институциите спорят за краткосрочни и дълготрайни цели в битката против мръсния въздух.

На втората тематична среща, отдадена на вредата от мръсния въздух и фините прахови частици, зам.-омбудсманът Диана Ковачева напомни, че съгласно отчета на Европейската организация по околна среда здравето на най-уязвимите жители в Европа остава непропорционално наранено от мръсния въздух, макар общото възстановяване качеството.

Припомняме, на 24 януари 2019 година бе извършена първата тематична среща на жители с виновните институции и бе стихотворец ангажимент след месец да бъде регистрирано какви ограничения са подхванати и какви са съответните резултати от тях за превъзмогване на замърсяването с фини прахови частици и за възстановяване качеството на атмосферния въздух.

" В отчета се показва България като страна, в която хората са изложени в по-голяма степен на вредите от мръсния въздух ", напомни Ковачева.

По думите й би трябвало да се наблюдава доколко политиките на Европейския съюз могат да се приложат и в България, с цел да може страната ни да не бъде глобявана и да не се постановат наказания.

Тя уточни още, че в случаите, когато страната ни е глобена, би трябвало допустимо най-бързо да в профил нарушаванията, които са установени.

Фините прахови частици, азотният диоксид и азотът наоколо до земната повърхнина са трите съществени замърсители, които засягат в съществена степен живота и здравето на хората, означи зам.-омбудсманът и добави, че най-засегнатите са децата, възрастните хора и хората, заболели от сърдечно-съдови болести.

Целите, които си слагат от институцията на омбудсмана са дълготрайни и краткосрочни. Дългосрочните цели са свързани с реализиране на степени на чистотата на въздуха, които да не водят до неприемливи въздействия и опасности на човешкото здраве.

Краткосрочните цели, съгласно заместник-омбудсмана, са свързани с разположението на измервателните станции, възбрана за потребление на твърди горива в общинските жилища и достъп на хората до социална информация.

Припомняме мотив за привикване на форума станаха десетките тъжби на жители от цялата страна, измежду които максимален брой от поданици на столицата - от кв. " Красна поляна ", кв. " Овча купел ", кв. " Западен парк ", регион " Надежда ". Хората желаеха институциите да поемат ясни задължения за справяне с наднорменото замърсяване на въздуха.

На публичната полемика, отдадена на мръсния въздух участваха още представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на труда и обществената политика, Министерство на земеделието, храните и горите, Столична община, Сдружение " Въздух за здраве ", Изпълнителна организация по горите и други. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР