За разлика от страни като Азербайджан, България не може да

...
За разлика от страни като Азербайджан, България не може да
Коментари Харесай

Затварят заведения, в които се позволява пушене дори след глоба?

За разлика от страни като Азербайджан, България не може да регистрира ново законодателство в тенденция тютюнопушенето, сподели на конференция доктор Михаил Околийски от Световната здравна организация /СЗО/. Той цитира отчет, съгласно който не може да се приказва за по-малко нездравословни артикули. Почти всички токсични субстанции в стандартните цигари се срещат и в тютюневите нагреваеми произведения, уточни той.

Новите артикули се популяризират главно измежду младежи, уточни Околийски и напомни, че в доста страни има възбрана за рекламиране на всички тютюневи произведения.

Един милион българи, половината от пушещите 2,2 милиона, се чака да умрат прибързано заради болести, свързани с използването на тютюневи произведения, настояват проучвания.

Пълната възбрана от 2012 година към този момент не е настояща, сподели Снежана Поповска - основен специалист в Дирекция "Промоция и профилактика на заболяванията и зависимостите " към Министерството на здравеопазването. Тя заяви, че се мисли за промени - притежателите на заведения да носят отговорност за редовно нарушение на възбраната, като даже тези обекти да могат да бъдат затваряни. Освен това няма изясненост в определението "закрито публично място ".

Неправителствени организации ще внесат предложение в Министерство на здравеопазването и МИ да се забрани външната реклама и рекламата на тютюневи произведения в местата, в които се продават. Крайната цел е цялостна възбрана.

Общественото здраве у нас изостава, сподели Околийски и регистрира, че у нас няма здравно обучение, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР