За разлика от социолозите, които се опитват да работят със

...
За разлика от социолозите, които се опитват да работят със
Коментари Харесай

Д-р Пламен Димитров: България е с колективна травма

" За разлика от социолозите, които се пробват да работят със средностатистически индикатори, ние постоянно знаем, че има набор от реакции. Човешкото държание е доста по-сложно и доста огромна част от аргументите да се държим по един или различен метод – остават надалеч от полезрението на съзнанието. Ние следим нещата и знаем, че България си е в една хронифицирана групова контузия, не рецесия ", сподели психологът доктор Пламен Димитров в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му това е контузия, която има необратими последствия.

" Поколенчески би трябвало да се лекува на всички етажи, освен на политическо равнище. Травмата се натрупа с всички тези години, които хората не живеят по метода, по който биха желали и им се дава обещание. Това разминаване води до дифузия както на обособените персони, по този начин и в отношението. Един доста явен признак е рецесията на доверието. Не единствено към институции или водачи, чувството, че всеки би трябвало да се избавя по единично ", добави доктор Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

И акцентира, че дълбочината на тази рецесия се крепи на неналичието на доверие в себе си и загубата на чувство.

" Социално-икономически нямаме този прогрес, към който се стремяхме. Отлагането му изтощава. Травматичното прекарване, което ще трае генерации, има рецесия на идентичността. Нямаме политическа непоклатимост, тъй като на практика политическите структури, които са призвани да съставляват, не се припознават в хората, като техни действителни представители. Те играят друга игра, която зависи от екзогенни фактори, не толкоз от електората ", уточни психологът.

Д-р Пламен Димитров показа, че близо 67% от негласуващите показват остри невротични реакции, когато става дума за присъединяване.

" Политическата битка не е място за политически трупове. Тогава хората заобикалят да вземат участие и да се ангажират. Това е огромният проблем на обществото ни. Ние нямаме легитимност на тези хора, устремени към власт. Доверието изтънява и даже се трансформира в една генерализация, че нищо положително не ни чака. Насажда се нещо, което ни води до тази студенина ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР