За разлика от сега, когато гръцка риба залива борси и

...
За разлика от сега, когато гръцка риба залива борси и
Коментари Харесай

С кораби сме изнасяли риба за Средиземноморието

За разлика от в този момент, когато гръцка риба залива тържища и пазари у нас, в древността наш улов е отивал за страните от Източното Средиземноморие. Това демонстрират последните проучвания на най-древния потопен транспортен съд, открит югоизточно от нос Калиакра, заяви доцент Преслав Пеев, началник на секция „Морска геология и археология“ в Института по океанология към Българска академия на науките по време на интернационалната научна конференция“Black Seа 2018″ във Варна.

Дървеният корпус на кораба, датиран от втората половина на II и началото на III век и открит на 83 м дълбочина, не е доста непокътнат, само че е забавен товарът му. Корабът е пренасял обработена риба. Извадени са амфори с консервирани рибни кости, като благодарение на румънски и украински обучение е открито, че те са от рибата от типа европейски сом. В античността е имало богат улов на нея най-вече в реките, които се вливат в северозападната част на Черно море и това е била една от главните експортни артикули за Източното Средиземноморие, уточни доцент Пеев.

Поне стотина потънали кораби са открити в сероводородната зона на Черно море, които поради безкислородната среда са добре непокътнати. Центърът за подводна археология в Созопол изследва и плавателните съдове на дъното по трасето на „Южен поток“, които са много. Най-атрактивни са ветроходните кораби от 19 в. Първият транспортен съд открит от учените от Института по океанология е на 171 м дълбочина, добре непокътнат, с дължина 13-14 м и датира от края на 16 в. Проучванията се правят с изследователската миниподводница на института, както и със модерна океанографска техника-подводни роботи и отдалечено управляеми апарати за осъществяване на огледи и взимане на проби.

Интересът на туристите към подводната археология непрестанно се усилва, създадени са 4 маршрута в западната част на Черно море дружно с учени от Румъния до потънали кораби край Констанца, Мангалия, Тюленово, изкуствени рифове, до неповторимата подводна каменна гора край Созопол и до антични пристанища.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР