За разлика от повечето спиращи дъха сгради в Доха Аспетар

...
За разлика от повечето спиращи дъха сгради в Доха Аспетар
Коментари Харесай

"Аспетар" - спортната болница, която внася човешки части

За разлика от множеството спиращи дъха здания в Доха " Аспетар " не е проектирана да хваща окото. Не е издигната от италиански мрамор, не се извисява на 50 етажа, нито пък премигва нощем. Тя има своето прикрито наличие във внушителния контур на столицата на Катар.

" Аспетар " е болница. Но въпреки всичко, един път щом човек попадне вътре, схваща, че това място е доста друго. То съставлява крайната дестинация в лекуването на спортни контузии и рехабилитацията. Това е място, където се внасят елементи от човешкото тяло за задачите на най-съвременните медицински научни проучвания. Тук са лекувани някои от най-големите имена на международния спорт: Анхел ди Мария, Неймар, Мо Фара, Яя Туре, Амир Хан, Сам Уорбъртън.

Ако НАСА има своя надзорен център в Хюстън, щата Тексас, то

 

спортната медицина си има " Аспетар "

 

От откриването през 2007 година задачата на болничното заведение е единствено една - да се трансформира в световен водач в своята област. И за осъществяването ѝ са наети някои от най-великите мозъци в спортната и здравната просвета. На разположение на екипа са най-съвременни уреди, както и всички нужни запаси за основаване на съоръжение съгласно потребностите. Дори операционните маси са проектирани от хирурзите на " Аспетар ".

Тук са внедрени всички нови технологии - като да вземем за пример антигравитационната бягаща пътека. Оригинално създадена за НАСА през 90-те години на ХХ век, тази машина за бягане на едно място редуцира до 90% от персоналното тегло на индивида. И по този начин разрешава на спортистите да упражняват даже когато страдат от тежки контузии в глезените или колената, с цел да поддържат формата си по време на възстановителния развой.

Някои отделения от болничното заведение наподобяват на студио за компютърна анимация, оборудвано за снимане на следващия холивудски шедьовър. В една от стаите пациентите извършват физически извършения с десетки дребни, сферични маркери, прикрепени към телата си. Тук лекарите основават триизмерна карта на мускулатурата с детайлна информация за еластичността, издръжливостта и силата на всяко влакно от човешкото тяло.

Това играе значима роля в оценката на риска от евентуални травми, а също по този начин обезпечава скъпа база данни при бъдещо лекуване. След контузия информацията се употребява, с цел да може засегнатото място да бъде възобновено на 100%, което обаче изисква друг метод при всяка обособена персона. И в този случай информацията по какъв начин да речем ставата е функционирала, преди да бъде засегната, е основна с лекуването.

Този вид оценка е изключително известен измежду футболните клубове, които изпращат свои играчи, с цел да им бъдат направени специфични подготвителни режими, или пък евентуални трансферни цели за цялостни проучвания преди сключване на контракта. " Пари Сен Жермен " е измежду най-редовните клиенти.

" Преди да посетя " Аспетар ", в никакъв случай не бях влизал в

 

стая, където може да смениш надморската височина

 

Удивително е ", споделя аржентинският халф на ПСЖ Анхел ди Мария.

В болничното заведение има 25 такива стаи, всяка от които може да симулира условия от 500 м до 4500 м над морското ниво. Използва се филтрираща система, която управлява равнището на О2 във въздуха. " Височинните павилиони " на " Аспетар " са оборудвани с машини, които тестват тялото в деяние, само че също по този начин разполагат и с пространства за отмора. Тук пулсът и кръвното налягане може да бъдат следени преди, по време и след натоварване, което разрешава на експертите да открият всеки евентуален риск в разнообразни обстановки.

В същото време, стимулирайки тялото да създава повече червени кръвни телца, това поделение на болничното заведение се употребява и за рехабилитация и височинни тренировки.

" Спортистите може да прекарат два или три дни в спалните пространства, отдадени на своите електронни джаджи или на малкия екран, само че те са свързани с нашата осведомителна система 24 часа в денонощието ", се споделя в наръчника на " Аспетар ".

Водена от своите експерти, " Аспетар " основава стратегия за гостуващи хирурзи, помагаща на дипломирани лекари от целия свят да натрупат опит. Защото, с цел да се трансформира някой доктор в корифей в региона на коленната, раменната или хрущялната хирургия, той несъмнено се нуждае от процедура.

Затова през 2016 година в болничното заведение в Доха беше открит " подготвителен център " за спортна хирургия - първото сходно място в света. Тук хирурзите усъвършенстват качествата си, упражнявайки се

 

не върху макети на човешкото тяло, а върху " мостри "

 

- както гордо изяснява един от топхирурзите, сочейки към фризера. В извънредно бюрократичен развой, включващ взаимната работа на шест разнообразни министерства, тук идват същински елементи от човешки тела (най-вече рамена, колена, глезени и торсове), като най-често доставките се внасят от Съединени американски щати.

В рехабилитационния център може да бъдат видяни по едно и също време футболист, който прави подводни извършения, скиор, който се пързаля по неестествен скат, и баскетболисти, изпълняващи разнообразни скокове.

" Фактът, че те са дружно, виждат напъните на другите и страдат дружно, основава специфична сила - изяснява Бари Уайт, някогашен състезател от НБА и сегашен кондиционен треньор в " Аспетар ". - Психологията е жизненоважна за превъзмогване на страха от нова контузия. Но също по този начин е значимо да поддържаш тялото и мозъка си тренирани даже когато си контузен. Затова използваме подводни натоварвания, разтривки и други техники, които разрешават на останалата част от тялото да тренира, защитавайки засегнатото място. "

Рехабилитационният център е построен в извити линии.

 

Има обособени зони, само че няма стени

 

Има замъглени стъкла вместо огледала. Уайт е съветвал архитектите за всеки аспект от дизайна - от подовете до тавана, от осветлението до прозорците, та даже растенията. " Не искахме да наподобява на фитнес зала. Това е нещо напълно друго ", споделя инструкторът.

Но освен лекуването и предварителната защита на спортни контузии е това, което прави " Аспетар " неповторима болница. Научната активност - също. От публикуването на първия медицински отчет през 2007 година лечебното заведение изготвя над 150 разработки всяка година. Организират се конференции, визити, симпозиуми.

Общата база данни включва научни модели за съвсем всички спортове - от колоездене до лека атлетика и от ръгби до футбол, и обгръщат всички възрастови групи и особености на половете. Тя разполага с резултатите от работата на всички профилирани отделения на болничното заведение - от денталната клиника (която може да бъде основна част от лекуването на травми, въпреки и постоянно пренебрегвана) до центъра за болки в региона на слабините.

" В Европа няма нищо сходно. Тук има всичко, от което един първокласен състезател може да се нуждае ", твърди различен от пациентите на " Аспетар " - някогашният халф на " Барселона ",  " Манчестър Сити " и националния тим по футбол на Кот д`Ивоар Яя Туре.

След като претърпява интервенция на ходилото, баскетболистът от НБА Джоел Ембийд лети 12 часа със аероплан от Съединени американски щати, с цел да премине рехабилитация в катарската столица. А неговият треньор във " Филаделфия 76 " Брет Браун е впечатлен. Той споделя: " Докладът за положението му беше изключително обстоен и учебен, ориентиран напълно към здравето му. Имаше целесъобразна диета, лист с подобаващи извършения за крайници му, както и информация за плътността на костите, предстоящото равнище на болежка, каква масажна терапия е нужна. Имаше даже препоръки по какъв начин да промени навиците си по време на сън. "

За проучвания тук са идвали цели футболни тимове - да вземем за пример британският първокласен " Тотнъм " и националният отбор на Алжир. На самостоятелни процедури и лекуване са се подлагали бразилската суперзвезда на футбола Неймар, английският спортист Мо Фара, британският боксьор Амир Хан, уелският ръгбист Сам Уорбъртън.

 

Годишно над 35 000 спортисти посещават " Аспетар "

 

През 2014 година болничното заведение в Доха беше открита като формален проучвателен център на МОК за предварителна защита на травмите и отбрана на здравето на спортистите. Още през 2009 година пък ФИФА акредитира лечебното заведение като собствен медицински център за проучвания. Друг крайъгълен камък в работата на болничното заведение е основаването на програмата за битка с мозъчните разтърсвания в спорта.

Спортистите учат, споделят и се лекуват на едно място. И се връщат. Изглежда, рекламата от уста на уста е спомогнала най-вече за растежа на " Аспетар " и продължава да му оказва помощ.

" Най-страхотното нещо в " Аспетар " е, че идваме от разнообразни страни, с разнообразни способи и опит и всички дружно работим, с цел да създадем нещо ново - споделя Бари Уайт. - Нещо, което до момента не е съществувало в спортната медицина. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР