За разлика от европейските легенди, в които той се смята

...
За разлика от европейските легенди, в които той се смята
Коментари Харесай

Годината на Дървения дракон: Каква ще бъде 2024 според китайския календар

За разлика от европейските митове, в които той се счита за страховито страшилище, в Азия драконите имат статут на свещени и героични същества, които могат да ръководят времето

Сила, шанс, триумф, достолепие и престиж - това са някои от най-важните характерности на дракона в източноазиатската просвета. Драконът е и знакът, под който ще премине Новата година съгласно лунния календар. Тя ще стартира на 10 февруари 2024 и ще завърши на 28 януари 2025.

Единственото митично животно в обичайния китайски зодиак, драконът има доста особено място в него.

За разлика от европейските митове, в които той се счита за страховито страшилище, в Азия драконите имат статут на свещени и героични същества, които могат да упрвляват времето.

В корейския фолклор да вземем за пример те са призовавани от хората с молебствия за дъжд, за богат улов на риба или за безвредни пътувания в морето.

Китайските императори постоянно са украсявали своите одежди с фини бродерии, които изобразяват дракони - освен като белег на монархическата власт, само че и като  знак на благополучие, храброст и мощ . Владетелят се е възприемал и като правоприемник, или реинкарнация на драконите.

Драконът се среща и на всички места във всекидневието на източните култури - в облеклата, архитектурата, домашната украса - поради желанието на хората да бъдат покрай духовната му мощ и протекция.

Лунният календар метафорично приравнява времената с  характера на 12 животни  - плъх, бик, тигър, заек, змей, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе. Към техните циклично се прибавят и особеностите на стихиите -  земя, огън, вода, дърво, метал .

Така 2024 година съответствува в Годината на Дървения (или синия) змей.

Комбинацията носи обилие, усъвършенстване и еволюция по отношение на предишното - счита се, че този интервал е добър за начало на нещо ново и полагане на основата за дългогодишен триумф.

Дървото е свързвано със  успокоение, благонадеждност, напредък и развиване .

Затова и дървеният змей не страда от несъразмерната надменност или надменност на другите години под този знак - той преуспява от своето примирение и податливост да се вслушва в препоръките на доверени хора.

Смята се, че Годината на Дървения змей ще бъде положително време за водачи с визия, иноватори, и хора, способни да вземат решение проблеми.

Тази композиция от знаци ще се повтори едвам през 2084 г.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР