За разлика от България, учениците в редица европейски страни учат

...
За разлика от България, учениците в редица европейски страни учат
Коментари Харесай

Как се справят училищата в Европа в условията на COVID-19?

За разлика от България, учениците в редица европейски страни учат присъствено, без значение от степента на взетите ограничения.

Изключения се вършат при позитивни случаи на COVID-19. Следващите образци са от Франция, Германия и Чехия.

Във Франция маските в учебно заведение са наложителни за всички възпитаници поради повишаване на темпа на пандемията. От 15-ти декември подсилващата трета доза ваксина става наложително изискване за издаването на зелен документ. Учебният развой в страната е в присъствена форма. При засечен случай на Коронавирус в главно учебно заведение, класът учи отдалечено седем дни. В гимназиите неимунизираните контактни възпитаници учат седмица онлайн. Ваксинираните, даже и да са контактни, учат присъствено.

В Германия разпоредбите зависят от провинцията, в която се ползват. Маските обаче са наложителни за всички възпитаници, като се изключи междучасията и часовете по спорт. Обучението също е присъствено за всички. Учениците, които са имунизирани или преболедували се освобождават от проби, които се вършат най-малко два пъти седмично. Що се отнася до карантината, ограниченията са разнообразни. В Северен Рейн - Вестфалия, неимунизиран възпитаник в директен контакт с болен би трябвало да се изолира за 14 дни. В Берлин се карантинират единствено позитивните случаи, техните близки другари и ученикът, който седи до тях на чина. В Хамбург, контактните възпитаници вършат тест и в случай че той е негативен или ученикът е без признаци 48 часа, тогава му е позволено да се върне в клас.

Един милион и 400 000 възпитаници в Чехия започнаха новата образователна година откакто учебните заведения бяха затворени напролет на 2020-та и сред октомври същата година и април 2021 -ва с дребни изключения. Последствията са, че към 50 000 възпитаници се сблъскаха със съществени компликации с образователния материал. Властите проведоха наваксващи часове. Проведе се и огромна акция за антигенни и PCR проби в най-засегнатите от Коронавирус области. На тях бяха подложени неимунизираните възпитаници. Учениците, които откажат тест, само че не са имунизирани или преболедували, би трябвало да са с маски в час и да съблюдават отдалеченост. Тестове се организираха и в детските градини на 5-6 годишни деца.

" Това е огромно облекчение, аз работя от у дома. Така е от седем месеца и когато имаш шестгодишно дете вкъщи прекарваш доста работни часове с него и работиш вечерта ", споделя Романа Валентова, родител.

В Чехия е в действие изключително състояние поради ковид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР