За работа в серията от почивни дни около Великден се

...
За работа в серията от почивни дни около Великден се
Коментари Харесай

Колко ще получим за работа на великденските празници?

За работа в серията от почивни дни към Великден се поставя в допълнение заплащане.

Минимум двойна отплата се заплаща на всички работещи на публични празници, каквито са почивните дни за Великден – от 30 април до 3 май. Ако работата на празничен ден е и ексклузивен труд, надницата стига четворен размер, защото той също се заплаща със 100% нарастване.

Тази година обаче Деня на труда – 1 май, съответствува с Велика събота. А когато формален празник съвпадне със събота или с неделя, първият работен ден след тях е задочен. Ако работите и на неприсъствения 4 май, се заплаща в допълнение, само че единствено в случай че трудът е ексклузивен. Тогава нарастването е 75%.

За да са сигурни, че ще си получат заработеното по празниците, чиновниците не би трябвало да разчитат на джука спогодба с шефа.
„ Работниците би трябвало да имат писмен документ, от който да е ясно, че те на този ден ще работят – график при сумирано отчитане на работното време, заповед при възлагане на ексклузивен труд “, припомня Дина Христова от Главната ревизия по труда.

Ако работодателят не заплати даже след издадено наставление от инспекцията по труда, може да бъде санкциониран с до 15 000 лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР