За проблеми в начина, по който се тестват полицейските служители

...
За проблеми в начина, по който се тестват полицейските служители
Коментари Харесай

Полицейски синдикати с реакция срещу начина, по който се тестват полицаите за алкохол и наркотици

За проблеми в метода, по който се тестват полицейските чиновници за алкохол и опиати, алармира Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Според синдикатът тестването на чиновниците на реда не е нормативно регламентирано, а представители на политическото и професионално управление наложили следването на презумпцията за виновност, а не за непорочност.

" В момента тестването на работещите в системата на Министерство на вътрешните работи се прави по Наредба № 1 от 19 юли 2017 година за реда за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и/или използването на наркотични субстанции или техни аналози при ръководство на МПС. Това е разпоредба, която се отнася до използването на тези субстанции единствено от водачи на МПС или участващи в ПТП и по никакъв метод не е обвързвана с реда и определяне спазването на служебната дисциплинираност от чиновниците в Министерство на вътрешните работи, до момента в който те са на работа. Въпросът ни е, какво се случва, когато се тестват чиновници в Министерство на вътрешните работи, които не са водачи на МПС? Да стигнем по-далече – в случай че тези чиновници, които не са водачи на МПС дадат позитивен тест? На какво съображение те ще бъдат глобени? На съображение разпоредба за ръководство на МПС? Това основава риск, хората, за които е потвърдено, че са използвали алкохол и/или наркотични субстанции, в случай че бъдат глобени на това съображение, да оспорват това наказване и да бъдат възобновени на работа. А това значи, че Министерство на вътрешните работи няма да успее да се „ освободи " от хората, които в реалност петнят специалността, а в противен случай – за следващ път ще симулира активност и ще унижи честните и достойните чиновници ", считат от СФСМВР

И още:

" Условията и редът за тестване на чиновници на Министерство на вътрешните работи, които не са участници в ПТП или не ръководят МПС, за приложимост на опиати, се уреждат с Наредба № 8121з-941 от 27 юли 2022 година за изискванията и реда за определяне на използването и злоупотребата с наркотични субстанции или техните аналози в Министерството на вътрешните работи. Тази Наредба ще влезе в действие на 3 февруари 2023 година С други думи, все още няма избран ред по какъв начин се действа при положение на позитивен тест за приложимост на наркотични субстанции от чиновник в Министерство на вътрешните работи отвън случаите на ръководство на МПС или присъединяване в ПТП, както и за опцията за здравно и химическо или химико-токсикологично лабораторно проучване. За евентуални проблеми, свързани с липса на нормативна уредба представители на СФСМВР предизвестих,а посредством медиите още след излизането на разпореждането на министъра на вътрешните работи от 12 октомври за недопускане нарушавания на служебната дисциплинираност от чиновници в Министерството, свързани с приложимост на алкохол, наркотични субстанции и техни аналози ", показват от полицейския профсъюз.

СФСМВР удостоверява безапелационната си позиция срещу ръководство на МПС и осъществяване на служебни отговорности от чиновници в Министерството под влияние на алкохол и наркотични субстанции или техни аналози. Контролът за съблюдаване на съществуващите и досега забрани одобряваме за нужен.

В същото време настояваме за незабавни ограничения от страна на управлението на Министерство на вътрешните работи за прецизно съблюдаване на съществуващата нормативна уредба и премахване на опцията неналичието на такава или недостатъци на съществуващата да станат причина за ескалиране на ненужно напрежение измежду чиновниците.

С цел отбягване на уронване на престижа на Министерство на вътрешните работи, както и недопускане на накърняването на достойнството и достолепието на голямото болшинство от чиновниците в него, СФСМВР моли към управлението на Министерството, информацията за броя на осъществени проби за приложимост на алкохол, наркотични субстанции и техни аналози, както и за крайните резултати – включително и от медицински и химически или химико-токсикологични лабораторни проучвания – от време на време да бъде оповестена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР