За проблеми по различни направления, свързани с машините за гласуване,

...
За проблеми по различни направления, свързани с машините за гласуване,
Коментари Харесай

Задават се проблеми с машините за гласуване, алармират ЦИК и Външно

За проблеми по разнообразни посоки, свързани с машините за гласоподаване, оповестиха поотделно от ЦИК и Външно министерство.  

ЦИК е поискала незабавни решения и дейности от служебното държавно управление, защото има действителна заплаха част от устройствата, които в този момент се съхраняват на склад, да бъдат изнесени от него на 1 ноември.  Машините все още са на предпазване в пространства на компанията " Карго Партнер ". Договорът за предпазване обаче изминал в края на септември и не е възобновен. Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов заяви, че е получено писмо от компанията притежател на склада с предизвестие за идно освобождение на пространствата.

„ Договорът за депозиране на машините сред „ Карго Партнер “ и „ Сиела Норма “ е изминал на 30 септември 2021 година и защото след тази дата няма подписан контракт за предпазване на машините, ни уведомяват, че при липса на търговски контракт, който да уреди взаимоотношенията ни, ще изнесат машините от склада на „ Карго Партнер “ към 1-ви ноември 2021 година, с цел да могат да употребяват складовото помещение за други цели от ноември нататък “, посочи Войнов.

В средата на септември държавното управление е било известено за изтичащия контракт за предпазване на машините и нуждата да се подписа нов, само че реакция досега няма, стана ясно по време на съвещание на ЦИК през днешния ден.

При изборите в чужбина: Секции има, гласуващи няма

В същото време от Министерството на външните работи предизвестиха през днешния ден за идни неуредици и съществени компликации с организирането на изборите 2 в 1 в чужбина. Според настоящите правила след ремонта на Изборния кодекс от първото, определено през тази година Народно заседание на местата, където през лятото са дали своят вот над 100 души, автоматизирано би трябвало да се разкрият секции за изборите през ноември. Това значи на процедура, че би трябвало да се отворят секциите и да се изпратят машини за гласоподаване в гръцките курорти да вземем за пример, където това лято гласоподаваха доста почиващи там българи. В момента обаче в тях няма да има кой да гласоподава, тъй като летният туристически сезон завърши, обясниха от работната група на Министерство на външните работи за образуване на изборите. Министерството е предизвестило за този проблем от дълго време, само че той остава неуреден, което значи, че освен ще би трябвало да се закарат машини на тези места, само че и да се назначат членове на секционни комисии, прибавиха специалистите от Министерство на външните работи.

Сериозни компликации предстоят и в случай че се стигне до втори тур на президентските избори. С промяната на Изборния кодекс, с която бяха увеличени секциите зад граница - над 700, 800, евентуално по този начин ще продължи и в бъдеще, това не е планувано от законодателя, само че за доста къс интервал ще би трябвало още веднъж да изпратим бюлетини, предупреди постоянният секретар на Министерството на външните работи и ръководител на работната група, която приготвя вота зад граница, Иван Кондов.

" Това, което доста ни тормози е, че ЦИК обмисля разновидността вместо да бъде комплициран нов програмен продукт в машините, които към този момент сме изпратили, да изпратим нови машини от тук. С това ще ни натовари нас и е извънредно огромно предизвикателство. Правихме разбори и мога да ви кажа, че в случай че не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник, сутринта, не сме сигурни, че можем да осигурим машини на всички места. Дори този период не подсигурява, че на всички места ще доставим, въпреки всичко има развой на взимане на решения дали ще има втори тур. Ясно е, че в понеделник няма да могат, само че доста ни се желае най-малко част от книжата и машините да ни бъдат дадени. Подготовката при нас лишава най-малко един ден ", подчерта  Кандов.Той напомни и, че на доста места съботата е неработен ден и веротно ще има проблеми с доставката и поради това. В някои северни страни пък е допустимо да има спомагателни затруднения от утежняване на метеорологичната конюнктура. 

" На предходните избори получихме машините 14 дни преди изборите, имахме доста трудности, само че успяхме да ги преодолеем, с помощта на обстоятелството, че имахме време. В този случай ще имаме единствено 3 дни машините да дойдат не до дипломатическите консулства, а до секциите ", означи още Кондов. Той подсети, че  още при началната подготовка на изборите, от министерството са поискали, в случай че ЦИК разпореди на тях да разнасят машините, това да стане най-малко 20 дни преди датата за вота. " Ние към този момент сме в този период. А към момента не сме получили машините ", акцентира той и още веднъж уточни, че процесът по преместването им може да се забави поради ограниченията по летищата поради пандемията, а и тъй като на някои места зимата към този момент е почнала.

Бюлетините за гласуването към този момент са получени в министерството и то е почнало доставянето им в чужбина посредством дипломатическата поща.

760 ще бъдат секциите в чужбина в 68 страни. За първи път на тези избори ще бъде отворена и секция в Бахрейн, заяви пък зам.-шефът на работната група Калин Анастасов.

Между 130 -140 секции се чака да има във Англия, в Турция - между 115 и 125 секции.

На този стадий е ясно, че в към 6 държави, измежду които Германия и Швейцария ще се изисква наложително членовете ни на СИК да покажат зелен документ или негативен тест, акцентира Анастасов.

Засега няма страна, в която с цел да упражнят правото си на глас, българските жители да би трябвало да показват някакъв тип документ, увери той. Но предизвести, че това може да се промени.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР