За проблем с личните асистенти в общинските програми в страната

...
За проблем с личните асистенти в общинските програми в страната
Коментари Харесай

Лични асистенти ограбват хора с увреждания

За проблем с персоналните асистенти в общинските стратегии в страната алармират хора с увреждания. Едновременно с неуредиците промяната на проблематични асистенти се оказва на процедура невъзможна.

От години две сестри живеят сами в Шумен. Ще ги назовем Мария и Гергана, тъй като желаят да запазят анонимност.

Мария е на 86 години и е с тежка форма на деменция и остеопороза. Личният помощник по общинска стратегия се оказва неточен. Хванат е да отваря портмонето на една от възрастните дами. Освободен е, а грижите за Мария поема 76-годишната ѝ сестра Гергана.

Въпреки че подава сигнал за нередностите по телефона виновните институции не вършат инспекция.

Според заместник-кмета по обществена активност в общината доктор Светлана Маркова на инспекция подлежат само писмени сигнали, само че двете сестри не могат да отидат на място да подадат тъжба.

,,При подаден вербален сигнал вършим инспекцията по документи, на място се върви, зависи каква е ситуацията'', изясни тя пред bTV.

Д-р Маркова твърди, че проблем с персоналните асистенти в Шумен няма и позволява, че сходен сигнал може да бъде подправен. Бивши обществени служащи обаче настояват, че нередностите са доста и датират от години.

,,Назначават се стихийно хора от Бюрото по труда, без да се вземе информация'', сподели един от тях, който пожела да остане неизвестен.

Въпросът на хората с увреждания е по какъв начин могат да сменят персонален помощник, ако имат проблеми с сегашния и кой им подсигурява, че няма да останат без полагащата им се нужна грижа.

,,Гарантира се при изискване, че има претенденти за персонални асистенти. Наблюденията ни са, че има общини, в които няма кандидати'', показа Николина Иванова от Агенцията за обществено подкрепяне.

Критериите за инспекция на асистентите в стратегиите зависят от общините.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР