За природния газ, който е купуван между месеците април и

...
За природния газ, който е купуван между месеците април и
Коментари Харесай

Шест месеца през 2022 г. сме купували газ без сертификат, може да е бил и руски

За природния газ, който е купуван сред месеците април и септември 2022 година, не е изискван документ за генезис. Което значи, че той може да е бил и съветски. Така разяснява министърът на енергетиката Росен Христов пред Българска национална телевизия обвиняванията против бившето управление на Министерството на енергетиката и „ Булгаргаз “ за нанесени вреди за над 88 млн. лева.

Снабдяването с природен газ без тръжни процедури и единствено посредством избрани търговци, определени по непрогледен метод, оскъпява продукта и нанася вреди на всички консуматори, посочи енергийният министър.

Той направи съпоставяне с цените в други европейски страни – по данни на Евростат през м. април 2022 година цената в Германия е била 63 евро/мегават, до момента в който в България тя е 79 евро. През идващите месеци наклонността е същата.

Практиката, наложена от актуалното управление на МЕ, е радикално изменена – газът се купува посредством тръжни процедури и наложително се изисква документ за генезис, акцентира министър Христов.

И добави, че това е изцяло в синхрон с условията на Закона за енергетиката, който е нарушаван редовно от предходното управление. Законът изисква всички доставки за по-малко от 12 месеца, да минават през тръжни процедури или през борсата.

Към момента цялото количество природен газ за 2023 година е обезпечено, освен това – на конкурентни цени, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Санкциите би трябвало да санкционират този, против който са ориентирани. Ако ние ще си разрушим енергетиката, прилагайки наказания против Русия в нуклеарната област, това е недопустимо. Така министър Христов разяснява декларираното по-рано от страна на президента Радев желание България да наложи несъгласие на въвеждане на възможни наказания против Русия за нуклеарната енергетика.

Той напомни, че АЕЦ „ Козлодуй “ създава към една трета от електрическата енергия в страната, освен това – с най-ниска себестойност. Застрашаването на това произвеждане ще нанесе огромни вреди върху българската енергетика и стопанската система като цяло, заключи енергийният министър.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР