За причина той назова екзотиката на управленската формула, заради която

...
За причина той назова екзотиката на управленската формула, заради която
Коментари Харесай

Новият политически вятър духна в посока Борисов, Василев, Петков и Пеевски


За причина той назова " екзотиката " на управническата формула, поради която " партийните водачи, носителите на легитимността, са в Народното събрание, те не са министри , не са министър-председател, заместител министър-председател, министри и така нататък, а са в Народното събрание ".

" Затова всички гледат натам и всичко минава през верига, която постанова непрекъснати съвещания, а в това време няма механизъм, който да официализира архитектурата на сглобката ", сподели още Митов и продължи: " Говори се непрестанно за това, че би трябвало да приемем механизъм за съгласуваност, взимане на решение, само че даже да се сътвори, подобен механизъм още веднъж ще продължава да ражда същите проблеми заради простата причина, че самото държавно управление няма да е формирано от водачеството на партиите, които имат тежест в Народното събрание ".

Без да загатва имена, Даниел Митов даде образец с развитите демокрации, които при сформиране на държавни управления " поставят водачите си начело, поставят ги като министри, като министър-председател , с цел да може да се придвижи тази легитимност и държавното управление да може да прави работа, министрите да могат да разчитат на подкрепите на парламентарните си групи, да могат те са виновни пред парламентарните групи и в същия миг имат директна връзка с тях, могат бързо и качествено да споделят с депутатите в Народното събрание ".

В събота следобяд тезата беше развита от съпартиеца му Радомир Чолаков . Отново в ефира на Нова телевизия, само че този път в предаването , ръководителят на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание предложи за министър председател Бойко Борисов, а за вицета един всред водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев, както и ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" Моето мнение, като човек който следи политическите процеси от вътрешната страна, е, че сега изпълнителната власт се намира в Народното събрание, а не в Министерския съвет. Това състояние би трябвало да бъде поправено. Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, сега са в законодателната, а в изпълнителната са хора, които са изпратени там, с цел да за да пазят столовете ", сподели Чолаков в поддръжка на казаното от Даниел Митов часове по-рано.

А по-късно, наблягайки, че изразява персонално мнение, предложи:

" Министър-председател би трябвало да бъде господин Бойко Борисов, вицепремиер би трябвало да бъде господин Асен Василев или господин Кирил Петков , както се схванат. Ако би трябвало да има по-широка база на ръководството, вицепремиер би трябвало да бъде господин Делян Пеевски . Това е държавно управление на България сега. Това са хора, които могат да взимат оперативни решения, и на които народът им делегирал да взимат оперативни решения. Понеже те са сега в Народното събрание, изпълнителната власт виждате по какъв начин е трансферирана върху Народното събрание и Народното събрание е изкушен да взима оперативни решения, до момента в който държавно управление написа закони ".

Темата беше продължена в , в която беше излъчено малко изявление с Кирил Петков . В него съпредседателят на " Продължаваме промяната " съобщи, че концепцията политически водачи да са в държавното управление, е добра .

" Това, което аз персонално научих за състава на държавното управление, е, че по-добре да са политически лица с ясна политическа отговорност, в сравнение с специалисти, които в действителност не знаеш дали нямат някаква скрита взаимозависимост. Според мен ясната отговорност е по-честният метод ".

Според него при ротацията на министър председателите Денков-Габриел промени може да има, само че при изискването " зад всяка една промяна на всеки един министър, в случай че това държавно управление продължава, ще бъде функционалност на всички да се съгласят.

Ехото от новата карта на политическата масата продължи и на идващия ден. В депутатът от ГЕРБ Тома Биков разграничи партийните органи от предлагането на Радомир Чолаков, като го назова " персонална концепция " .

" Нямаме никакво съмнение, че господин Борисов е най-подходящият за министър-председател - и поради обстоятелството на своя политически опит, и поради обстоятелството на своята победа, като водач на партия. Въпреки това не сме обсъждали този въпрос. Още по-малко сме обсъждали въпроса за господин Пеевски, тъй като самият господин Пеевски преди 2-3 седмици от името на Движение за права и свободи съобщи, че те нямат никакво предпочитание да вземат участие в изпълнителната власт ".

След като му беше напомнен и различен откъс от Делян Пеевски, в който той сподели, че в случай че сегашният министър председател не може да се оправи, е подготвен да заеме поста, Тома Биков отговори, че това е било " изявление в подтекст " и не го не приема съществено.

Надвечер в неделя пристигна ред тематиката да разяснява и Асен Василев . В предаването  финансовият министър се изрече в по-доста по-различен дух от Кирил Петков и отсече, че догадка от ГЕРБ да пожелаят да бъде подсилен някой различен за идващ министър председател, с изключение на Мария Габриел, " няма все още ".

" Честно да Ви кажа, това бих го поставил в категория научна фантастика ", разяснява Василев, като изясни, че вижда сходен сюжет като дистопия (бел.ред. - място, което не съществува).

" Всякакви неща всевъзможни хора приказват. Всеки си измисля някакви сюжети, в които животът е подобен, какъвто му харесва ", продължи Асен Василев.

Той беше безапелационен, че като водач на " Продължаваме промяната ", би призовал парламентарната група да поддържа първичното решение - " ясна сделка март месец госпожа Габриел да стане министър председател, а господин Денков - вицепремиер ".

В същата посока беше и единственият коментар от страна на " Демократична България ". Лаконична по тематиката беше някогашната министърка на правораздаването Надежда Йорданова. Отново пред Нова телевизия тя назова предложенията " предколедни закачки ":

" Това, което сме обсъждали, и за което нашата парламентарна група има позиция, е, че ротационният министър председател е Мария Габриел. През март. Това е разбирането от наша позиция. Всичко друго аз одобрявам като предколедни закачки. Друг вид отвън ротационен министър председател Мария Габриел не е обсъждан. В нито един вид, в това число във формат " Демократична България - Продължаваме промяната ".

Въпреки че през днешния ден министър председателят Николай Денков излезе пред публицисти, за да говори за Шенген и Конституцията, той се съгласи да

" Аз се колебая Кирил Петков да каже нещо друго от това, което аз споделям в този момент. Ние имаме договореност с ГЕРБ, която е обществено известна. Това е, че Мария Габриел ще бъде идващият министър председател, а аз ще стана идващият вицепремиер. Това е сделката и никой различен от нас не е обсъждал разнообразни разновидности ", безапелационен беше Денков. Той добави, че ако има смяна, " това значи, че някой нарушава сделката " и посочи, че няма да разисква други разновидности " сега ".

Все още мнение по тематиката не са изразили другите двама водачи, чиито имена бяха наранени в предлагането Бойко Борисов и Делян Пеевски . Засега, при започване на тази седмица, тяхното внимание е концентрирано върху изключителните съвещания на Народното събрание за конституционните промени, както и към процедурата по приемане на бюджета за 2024 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР